Ez az igénytelen virág megvédi a veteményt a levéltetvektől

Villámgyorsan szaporodnak, és hatalmas kárt tudnak okozni, ha megtelepednek a növényeken. Egy ősi módszerrel azonban megszabadulhatsz tőlük, hiszen ez a virág nagyon hatásos a levéltetű ellen.

Nagyszüleink idejében még szinte minden konyhakertben megtalálható volt egy-két sor büdöske. Aztán ez a módszer hosszú időre feledésbe merült, pedig levéltetű ellen nagyon hatásos. Ennek a virágnak ugyanis olyan erősek az illóolajai, hogy hatására inkább elkerülik a kertet a kártevők. Biokertészek között az elmúlt években egyre elterjedtebb a növénytársítás használata, ami nem csupán azt jelenti, hogy megfelelően párosítjuk a zöldségeket aszerint, hogy jól hatnak-e egymás fejlődésére, de azt is, hogy védőnövényeket ültetünk a kertbe. Az egyik ilyen a büdöske (más néven bársonyvirág), ami burjánzó, sárga és narancssárga virágaival a virágoskert éke lehet, de emellett nagyon hatásos a kártevők, többek között a levéltetvek ellen.

Fotó: Shutterstock


 

Szórd a sorok mellé

Palántát is készíthetsz, de idén már arról lemaradtál; a kertészetekben még ugyan lehet kapni büdöskét, de ez a virág gyorsan fejlődik, így ha olcsón meg akarod úszni a dolgot, a legegyszerűbb, ha magokat veszel, és elszórod az ágyások mellett. Arra figyelj, ha magot vásárolsz, hogy többféle méretben is lehet kapni ebből a virágból: akár 70 cm-esre is megnőhet a nagy büdöske. Ez viszont lehetséges, hogy elnyomja a kerti növényeidet, és mivel túl sűrű lombot fejleszt, ezzel a gombabetegségeknek is megágyazhatsz. Ezért kis virágú bársonyvirágot vásárolj, ami legfeljebb 30 centire nő meg. 

 

Főleg az uborka és a paradicsom szereti

A büdöske erős illatát nem kedvelik a levéltetvek, ezért inkább elkerülik azokat az ágyásokat, amelyik mellé telepítettél belőle; de más kártevők ellen is hatásos. A talajlakó kártevőket, férgeket is távol tartja, de megvédi a növényeidet a gombáktól, káros baktériumoktól is. Az egész kertben hasznát veheted, de leginkább a paradicsom és az uborka mellé szokták ültetni, hiszen ennek a két zöldségnek a kártevőit tartja távol a legnagyobb számban. A büdöske emellett a csigákat is elűzi a soroktól, és javítja a talaj minőségét.

Fotó: Shutterstock


 Tudományosan bizonyított a hatékonysága

A New Castle-i Egyetem kutatói vizsgálták meg, valóban hatásos-e a büdöske a konyhakertben, és bebizonyosodott, hogy igen: hatására a károkozó rovarok nem telepednek meg a szomszédos növényeken. Az is kiderült azonban, hogy csak megelőzésre jó a büdöske: ha már megtelepedtek a levéltetvek a növényeken, hiába ültetsz melléjük. Ha már elszaporodtak a tetvek, valamilyen házi módszerrel érdemes eltávolítanod őket; ezután az újabb inváziót már megelőzi a büdöske.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hallásalapú orgazmust ígér az új fülhallgató

metropol.hu

Nincs túl az életveszélyen Nikolett, a terézvárosi házomlásban megsérült táncos

vg.hu

Letartóztatták a szökésben lévő Fülöp herceget

life.hu

A házomlásban súlyosan megsérült balerina gyógyulásához kér segítséget az Operettszínház igazgatója

vg.hu

Medvegyev: Moszkva még az oxigénről is lekapcsolja a baltiakat

travelo.hu

HORVÁTORSZÁG TELE VAN TERMÉSZETTEL…(x)

ripost.hu

Halálos baleset Püspökladánynál: itt vannak ez első helyszíni fotók

ripost.hu

Egyetlen nap alatt ezren kerültek dutyiba Budapesten

ripost.hu

Budapesti házomlás: élet és halál között lebeg Nikolett, a megsérült táncos

További cikkek

ÉLETMÓDI

Így hosszabítja meg életedet a joghurt

ÉLETMÓDI

Potyogtasd a meggyet, így készül az isteni pite

ÉLETMÓDI

Ennek a három csillagjegynek szerelmet hoz a Rák jegyébe lépő Vénusz júliusban

ÉLETMÓDI

Ekkor kell felszedni a kertbe ültetett krumplit, mutatjuk a jeleket

ÉLETMÓDI

Csak óvatosan – Ez a 3 csillagjegy csalás áldozatává válhat a héten

ÉLETMÓDI

Íveljen gólt saját tetőkertjéből az Új Hidegkuti Nándor Stadionba!