2016 legistenibb karácsonyi sütijei: íme a net kedvenc receptjei!
Még nem tudod, mit süss? Vagy szeretnél valami újat kipróbálni? Mutatjuk a legjobbakat!- Szerző: Ripost
A karácsonyhoz elengedhetetlen a bejgli és a mézeskalács. De milyen desszert kerüljön még az asztalra? Ha szeretnél valami újjal előrukkolni, amit az egész család imádni, akkor most kedvedre válogathatsz, mert isteni finomságokat mutatunk.
8 receptet gyűjtöttünk össze. Mutatjuk is, milyen gyönyörűek:
Egytől-egyig óriási népszerűségnek örvend mindegyik desszert a neten, és biztos lehetsz benne, hogy nem véletlenül... A csokoládés édességen keresztül a pohárkrémig és a gyümölcsös tortáig találhatsz köztük hozzád illőt. Ezúttal még keresgélned sem kell a linkek között: egyszerűen görgesd végig a kínálatot, és bízz a megérzéseidben! Jó válogatást, örömteli sütést és csodás étvágyat kívánunk hozzájuk!
1. Csokis-kávés álomtekercs
Ez a sütemény krémes, édes, igazán karácsonyi hangulatú. Bár a leírás hosszúnak tűnhet, valójában gyorsan kész van, és egyáltalán nem bonyolult. Az biztos, hogy mindenki imádni fogja a családból.
Hozzávalók
A tésztához
- 33 gramm liszt
- 25 gramm mandulaliszt
- 16 g kakaópor (cukrozatlan)
- 123 gramm tojás – ez nagyjából 3 közepes méretű tojást jelent (lásd később az elkészítést)
- 3 tojássárgája
- 111 gramm kristálycukor
- 23 g kristálycukor – ez nagyjából 3 közepes méretű tojást jelent (lásd később az elkészítést)
- 74 g tojásfehérje
A krémhez
- 4 tojásfehérje
- 1 1/2 evőkanál instant kávépor
- 1/2 csésze cukor
- 1/2 csésze barna cukor
- 12 dkg vaj
- 1 teáskanál tiszta vanília kivonat
- csipet só
- 2 dkg olvasztott csokoládé
A bevonathoz
- 4 dkg félédes csokoládé, olvasztott
Így készítsd el:
A tésztát:
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral.
- Szitáld össze a lisztet, a mandulalisztet és a kakaóport. Keverd össze.
- 3 tojást keverj össze egy tálban. 123 grammra lesz szükséged belőle. Lehetséges, hogy kicsit el kell belőle venned, azt majd fel tudod használni másik étel elkészítéséhez.
- Válaszd szét a másik 3 tojást. A sárgáját a cukorral keverd habosra a 110 gramm cukorral, majd dolgozd össze a száraz alapanyagokkal.
- A tojásfehérjét verd kemény habbá, add hozzá a 23 gramm cukrot, majd habverővel dolgozd össze magas fokozaton addig, amíg fényes, kemény hab nem lesz.
- Óvatosan forgasd a tésztába a habot, hogy össze ne törjön.
- Öntsd a tésztát a tepsibe, simítsd el egyenletesen, süsd 12-15 percig. Ügyelj rá, hogy ne süljön túl, mert különben feltekerésnél meg fog törni! Érdemes 12 perc után már tűpróbát végezned.
- Miután megsült, hagyd hűlni, hintsd meg 1-2 evőkanál kristálycukorral. Amikor már kihűlt, óvatosan válaszd le a sütőpapírról.
A krémet:
- Keverd össze a tojásfehérjét, a cukrot és a kávéport habverővel.
- A tálat, melyben összekeverted, tedd egy fazék forrásban lévő víz fölé úgy, hogy a vízbe ne lógjon bele az alja, csak a gőz melegítse át.
- Folyamatosan keverd körülbelül 5 percig, amíg a cukor szépen feloldódik benne.
- Vedd le a fazék tetejéről a tálat, dolgozd össze a krémet, folyamatosan növelve a habverő sebességét, amíg nagyjából szobahőmérsékletűre hűl.
- Add hozzá a krémhez a vajat, ne egyszerre, hanem 1-2 kanalanként, miközben tovább kevered a krémet. Add hozzá a sót és a vaníliát is.
- Amikor már szépen összeállt a massza, a krémet szedd kétfelé. Egyik feléhez add hozzá az olvasztott csokoládét, ez kerül majd a sütemény külsejére.
Miután végeztél az előkészületekkel, a tésztát kend meg a krém kakaó nélküli részével. Óvatosan tekerd fel, majd a tekercset kend meg kívül a kakaós krémmel. Az olvasztott csokoládémázt rá is csorgathatod a sütire, de ha igazán látványosat szeretnél, akkor kövesd ezt az útmutatót:
- Olvaszd fel a csokoládét.
- Az olvadt csokit kend szét egy sütőpapíron, majd tedd be a hűtőbe 2 órára.
- Amikor kiveszed hűtőből, késsel válaszd el a megdermedt csokit a sütőpapírról, és a csokilapokat helyezd rá a sütemény külsejére, kissé belenyomkodva a krémbe.
2. Vörösbársony trüffel
Látványos és könnyen elkészíthető, édes, könnyű finomság. Elkészíteni szinte gyerekjáték, könnyen is tudod kiporciózni, és tökéletes vendégváró. A krémhez a hozzávalók egy részét egyszerűen egy 2,5 decis csészében kell majd kimérned, így még csak bíbelődnöd sem kell túl sokat.
Hozzávalók
A tésztához:
- 18 dkg liszt
- 1 evőkanál kakaópor
- fél teáskanál szódabikarbóna
- csipet só
- 12 dkg kristálycukor
- 1 teáskanál vanília aroma
- 1,25 dl olaj
- 1 teáskanál 10%-os ecet
- 1 tojás
- 3 evőkanál tejföl
- 2-3 evőkanál folyékony, piros ételfesték
A trüffelhez:
- 2 csésze 12%-os tejszín
- 1 csésze 30%-os tejszín
- 60 dkg durvára tört, félédes csokoládé
A habhoz:
- 6 csésze 30%-os tejszín
- 450 g mascarpone (szobahőmérsékleten)
- ¾ csésze cukor
- 2 tk vaníliakivonat
- csipet só
Így készítsd el
A tésztát:
- Egy tálban keverd össze a lisztet, a sót, a szódabikarbónát és a kakaóport.
- Az összes többi alapanyagot keverd simára egy másik tálban.
- A krémes masszába forgasd bele a lisztes keveréket és dolgozd egyenletes tésztává.
- Mivel a pohárdesszerthez nem számít a megsült tészta formája, ezért sütőpapírral bélelt tepsiben és muffinformában is megsütheted. A sütési idő attól függ, hogy milyen formát választasz, de legjobb, ha a 175 fokra előmelegített sütőben tűpróbát végzel. Muffinformák esetén 20-25 perces sütési idővel, laposabb tepsit használva 10-12 perccel számolj nagyjából.
A trüffelt:
- Öntsd össze a kétfajta tejszínt, majd lassú tűzön, folyamatosan kevergetve melegítsd.
- Szórd bele a csokoládét és folyamatosan keverd a tejszínt, amíg a csokoládé szét nem olvad benne.
- Hagyd állni a keveréket 5 percig, majd habverővel dolgozd még jobban össze. Ezután hagy kihűlni.
A habot:
- Habverővel dolgozd össze az alapanyagokat. Magas fokozaton keverd, míg merev masszává nem áll össze.
- Tedd a hűtőbe, hogy kicsit megdermedjen.
A tészta darabokat, a trüffelt és a habot rétegezd egymásra átlátszó pohárban, tetejét habbal és díszítsd, tálalásig pedig tartsd hűtőben.
3. Tejszínes-karamellás csokoládétorta
Ez a torta egyszerűen káprázatos! Annyira gyönyörű, hogy csakis azért lesz szíved szeletekre vágni, mert az íze még a külsejénél is fenségesebb. Csokoládé, tejszín és karamell mesteri hármasa, mindenki imádni fogja!
Hozzávalók
A tésztához
- 10 dkg cukrozatlan kakaópor
- 2,5 forrásban lévő víz
- 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 40 dkg cukor
- 3 nagy tojás
- 1 tk vaníliakivonat
- 22 dkg liszt
- 1,5 tk szódabikarbóna
- csipet só
- 2 dl tej
- 3 evőkanál tejföl
A töltelékhez
- 450 g félédes csokoládé apróra darabolva
- 5 dl tejszín
- 3 evőkanál méz
- 20 dkg tejkaramella
A bevonathoz
- 5 dl tejszín
- 3 evőkanál porcukor (lehet több is, ízlés szerint)
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Így készítsd el
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, vajazd ki a tortaformát.
- Keverd össze a kakaóport a forró vízzel simára, majd tedd félre hűlni.
- Egy másik tálban keverd össze a lisztet, a szódabikarbónát és a sót.
- Egy nagy tálban keverd puhára és habosra a vajat a cukorral. Add hozzá a tojást és a vaníliát. Fokozatosan add hozzá a kakaós keveréket.
- A lisztes keveréket, a tejet és a tejfölt felváltva, részletekben add hozzá a keverékhez, dolgozd el egyenletesre a masszát.
- Öntsd a masszát a kivajazott formába, majd süsd 28-35 percig. Végezz közben tűpróbát, hogy megfelelő időpontban tudd kivenni a sütőből. Hagyd teljesen kihűlni.
- Egy kis fazékban melegítsd meg a tejszínt, add hozzá a mézet, alacsony lángon hevítsd fel, hogy homogén legyen, de ne forrald fel.
- Add hozzá az apróra vágott csokoládét, kevergesd, amíg megolvad a csoki, vedd le a tűzhelyről és hagyd hűlni. Időnként kevergesd meg, várd meg, amíg sűrűbbé válik, de még kenhető az állaga. Nagyjából 3 óra hűlés után éri el ezt az állapotot.
- A torta első rétegét kend meg a krémmel, majd hintsd meg az apróra vágott tejkaramella felével. A következő rétegnél ismételd meg ugyanezt, helyezd a tortára a legfelső réteg tésztát, majd tedd az egészet a hűtőbe.
- A tejszínt keverd keményre a porcukorral és a vaníliával. Ha szívesen ízesítenéd tovább, akkor adj hozzá 2 dl karamelt, keverd össze, majd ezzel a habos, édes mázzal vond be az elkészült tortát, melyet kivettél a hűtőből. Díszítsd ízlés szerint karamellsziruppal, csokiforgácsokkal vagy gyümölcsökkel.
4. Forró, fűszeres gyümölcstál vaníliafagylalttal
Egy kiadós vacsora után méltó, édes, pikáns, de mégsem tömény befejezést ad ez a desszert. Méricskélned sem kell hozzá: vegyél elő egy 2,5 decis csészét, és abban adagold a hozzávalókat. Rostokban és ízekben gazdag, mutatós desszert.
Hozzávalók
- 2 csésze szeletelt alma
- 2 csésze szeletelt körte
- 1 1/2 csésze friss áfonya
- 1 csésze ananász darabolva
- 2 teáskanál citromlé
- 1/3 csésze cukor
- 1 evőkanál mézzel
- 1 teáskanál fahéj
- 1/4 teáskanál szerecsendió
- 4 evőkanál olvasztott vaj
- 1/3 csésze apróra vágott dió
Így készítsd el
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
- Egy nagy tálba dobd bele a felszeletelt gyümölcsöket, locsold meg a citromlével, és tedd félre.
- Egy másik tálban keverd össze a vajat, a cukrot, a fűszereket és a mézet. Keverd össze.
- Egy hőálló tálba locsold egyenletesen a mézes-vajas-fűszeres keverék egyik felét.
- Rendezd el rajta a gyümölcsöket, majd a maradék keverékkel locsold meg a szeleteket.
- Süsd 40 percig, szórd rá a diót, majd süsd további 20 percig.
Különösen finom, ha még melegen fogyasztjátok, hozzá pedig 1-1 gombóc vanília vagy madártej ízesítésű fagylaltot tálalsz.
5. Áfonyás-narancsos fehér torta
Édes, de mégsem tömény ez a hófehér, gyümölcsökkel és lágy krémmel készített csodasüti. Már a látványa is annyira pazar, hogy igazi dísze lehet a terített asztalnak, és megkoronázása az ünnepi menünek.
Hozzávalók
A tésztához
- 4 tojás
- 12,5 dkg liszt
- 10 dkg keményítő
- ½ csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 narancs leve
A töltelékhez
- 350 g cseresznye- vagy meggylekvár
- 15 dkg kristálycukor
- 1 narancs leve
- 60 g áfonya
A krémhez
- 23 dkg lágy vaj
- 225 g natúr krémsajt, szobahőmérsékleten
- 1 csipet só
- 900 g porcukor
- 2 evőkanál friss narancslé
- 1 tk vaníliakivonat
- 1-2 evőkanál tej
Így készítsd el
A tésztát
- A lisztet, a sütőport és a keményítőt szitáld és keverd össze.
- A tojások fehérjét 3 evőkanál hideg vízzel verd kemény habbá.
- A tojások sárgáját keverd habosra a cukorral és a vaníliával, majd keverd össze a lisztes keverékkel, végül forgasd bele a masszába óvatosan a fehérjéből készített habot.
- Kivajazott tortaformában, 200 fokra előmelegített sütőben kb 30 percig süsd.
A tölteléket
- Öntsd egy lábosba az összetevőket és közepes hőfokon kezdd el melegíteni.
- Gyakori kevergetés mellett forrald fel. Forrald 5-6 percig, amíg az áfonyák felemelkednek a folyadék tetejére.
- Hagyd kihűlni a keveréket, és tedd egy éjszakára a hűtőbe.
A krémet
- A vajat és a krémsajtot keverd krémesre habverővel.
- Add hozzá a sót, majd felváltva és fokozatosan a porcukrot és a narancslevet. Keverd közben tovább a krémet alacsony fokozaton.
- Add hozzá a krémhez a vaníliát, és 1-2 kanál tejet is önts bele attól függően, mennyire találod megfelelően krémesnek és kenhetőnek az állagát.
A tésztát vágd 3 részre, majd kend meg a rétegeket a krémmel és a töltelékkel. A torta tetejére is kerüljön mindkét rétegből, az utolsó réteg krémet különösen szépen helyezheted fel, ha egy zacskóba töltöd és annak levágott csücskén keresztül nyomod rá, elegánsra formázva a süteményre. Bogyós gyümölcsökkel teheted még teljesebbé a torta díszítését.
6. Mézeskalács rétegelve, fehércsokis krémmel
Ötletes és isteni megoldás, melyhez remekül felhasználhatod a már elkészített vagy ajándékba kapott mézeskalácsok egy részét. A csokoládés krém, az üde gyümölcsök és a likőr egy látványos és nagyon finom desszertet hoz az asztalodra.
Hozzávalók
- 1 liter tej
- 200 g fehér csokoládé, durvára vágva
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 8 tojás sárgája
- 220 g porcukor
- 50 g keményítő
- 35 g liszt
- 300 ml habtejszín
- mézeskalács ízlés szerinti mennyiségben
- 60 ml kávélikőr vagy rum (elhagyható)
- 500 g bogyós gyümölcs
Így készítsd el
- Keverd össze a tejet, a csokoládét és a vaníliát egy lábosban, és alacsony lángon, kevergetés közben melegítsd addig, amíg a csoki el nem olvad.
- Habverővel keverd el a tojások sárgáját és a cukrot.
- Add a cukros tojáshoz a keményítőt és a lisztet, majd fokozatosan, folyamatos kevergetés mellett öntsd hzzá a forró, tejes keveréket.
- Öntsd vissza az egészet a fazékba, 3-4 percig melegítsd tovább (ne hagyd abba a kevergetést közben!), majd hagyd kihűlni és tedd a hűtőbe 2 órára.
- A kihűlt, csokoládés krémhez add hozzá a tejszínt és dolgozd össze habverővel simára.
- Üvegpohár alját béleld ki a mézeskaláccsal, locsold meg a likőrrel vagy rummal, kend meg a csokoládés krémmel és szórd meg gyümölcsökkel. Ismételd a rétegeket, amíg a pohár meg nem telik. Tetejét tejszínhabbal, krémmel vagy gyümölcsökkel díszítsd!
7. Körte sóskaramell mázban
Egy ízekben gazdag vacsora egészen különleges befejezése ez a desszert. Nincs rajta gyönyörű hab, nem rejlik benne rétegelt krém - viszont az egészséges gyümölcsöt varázsolhatod könnyű, mégis édes és ízletes finomsággá. Az elkészítéssel pedig percek alatt megvagy.
Hozzávalók
- 1 csésze cukor
- 1/3 csésze 30%-os habtejszín
- 1 teáskanál vaj
- 6 körte
- tengeri só
Így készítsd el
- Egy kis fazékban, közepes lángon olvaszd meg a cukrot. Folyamatosan kevergesd.
- Növeld a hőmérsékletet és keverd tovább, amíg az olvadt cukor aranysárgán karamellizálódni kezd.
- Vedd le a tűzről a karamellt és keverd hozzá a tejszínt és a vajat. Dolgozd el simára.
- Forgsd bele az érett, megmosott körtéket egyesével a karamellbe, majd hintsd meg őket tengeri sóval (ha inkább édesre vágynál, akkor cukorral).
8. Duplacsokis, krémes torta
Igazi mennyország a csokoládé kedvelőinek. Az édes, kakaós és krémes sütemény szinte szétolvad a szádban. Ha még jobban halmozni szeretnéd az élvezeteket, akkor vaníliafagylalttal vagy tejszínhabbal is tálalhatod.
Hozzávalók
A tésztához:
- 1 1/2 csésze liszt
- 1 csésze cukor
- 1/3 csésze kakaópor
- 1/2 teáskanál só
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 csésze víz
- 1/2 csésze olaj
- 2 evőkanál ecet
- 2 teáskanál vanília
A krémhez:
- 3 csésze porcukor
- 1/3 csésze vaj, lágy (vagy margarin)
- 2 teáskanál vanília
- 1/3 csésze kakaópor
- 3-4 evőkanál tej
Így készítsd el
- Keverd össze a száraz hozzávalókat egy tálban.
- Keverd össze egy másik tálban a többi hozzávalót.
- A két keveréket dolgozd össze egy masszává, majd kivajazott tortaformában egyenletesen oszlasd el.
- 180 fokon nagyjából 30 percig süsd a tésztát.
- Tedd félre a tésztát hűlni, amíg elkészíted a krémet. Ha vékony tölteléket is szeretnél bele a krémből, akkor a közepén, vágd ketté óvatosan. De akkor is tökéletes lesz a tortád, ha mindössze a tetejét kened majd meg a krémmel.
- Keverd habosra a vajat és a porcukrot.
- Add hozzá a vaníliát és a kakaót.
- Fokozatosan add hozzá tejet, annyit, amennyitől sima és kenhető, de masszív marad a krém.
- Kend meg a tésztát a krémmel, rakd a hűtőbe 1 órára, és már tálalhatod is.