ÉLETMÓDI

2016 legistenibb karácsonyi sütijei: íme a net kedvenc receptjei!

Még nem tudod, mit süss? Vagy szeretnél valami újat kipróbálni? Mutatjuk a legjobbakat!
  • Szerző: Ripost

A karácsonyhoz elengedhetetlen a bejgli és a mézeskalács. De milyen desszert kerüljön még az asztalra? Ha szeretnél valami újjal előrukkolni, amit az egész család imádni, akkor most kedvedre válogathatsz, mert isteni finomságokat mutatunk.

8 receptet gyűjtöttünk össze. Mutatjuk is, milyen gyönyörűek:

Egytől-egyig óriási népszerűségnek örvend mindegyik desszert a neten, és biztos lehetsz benne, hogy nem véletlenül... A csokoládés édességen keresztül a pohárkrémig és a gyümölcsös tortáig találhatsz köztük hozzád illőt. Ezúttal még keresgélned sem kell a linkek között: egyszerűen görgesd végig a kínálatot, és bízz a megérzéseidben! Jó válogatást, örömteli sütést és csodás étvágyat kívánunk hozzájuk!

1. Csokis-kávés álomtekercs

Ez  a sütemény krémes, édes, igazán karácsonyi hangulatú. Bár a leírás hosszúnak tűnhet, valójában gyorsan kész van, és egyáltalán nem bonyolult. Az biztos, hogy mindenki imádni fogja a családból.

Hozzávalók

A tésztához

  • 33 gramm liszt
  • 25 gramm mandulaliszt
  • 16 g kakaópor (cukrozatlan)
  • 123 gramm tojás – ez nagyjából 3 közepes méretű tojást jelent (lásd később az elkészítést)
  • 3 tojássárgája
  • 111 gramm kristálycukor
  • 23 g kristálycukor – ez nagyjából 3 közepes méretű tojást jelent (lásd később az elkészítést)
  • 74 g tojásfehérje

A krémhez

  • 4 tojásfehérje
  • 1 1/2 evőkanál instant kávépor
  • 1/2 csésze cukor
  • 1/2 csésze barna cukor
  • 12 dkg vaj
  • 1 teáskanál tiszta vanília kivonat
  • csipet só
  • 2 dkg olvasztott csokoládé

A bevonathoz

  • 4 dkg félédes csokoládé, olvasztott

Így készítsd el:

A tésztát:

  • Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral.
  • Szitáld össze a lisztet, a mandulalisztet és a kakaóport. Keverd össze.
  • 3 tojást keverj össze egy tálban. 123 grammra lesz szükséged belőle. Lehetséges, hogy kicsit el kell belőle venned, azt majd fel tudod használni másik étel elkészítéséhez.
  • Válaszd szét a másik 3 tojást. A sárgáját a cukorral keverd habosra a 110 gramm cukorral, majd dolgozd össze a száraz alapanyagokkal.
  • A tojásfehérjét verd kemény habbá, add hozzá a 23 gramm cukrot, majd habverővel dolgozd össze magas fokozaton addig, amíg fényes, kemény hab nem lesz.
  • Óvatosan forgasd a tésztába a habot, hogy össze ne törjön.
  • Öntsd a tésztát a tepsibe, simítsd el egyenletesen, süsd 12-15 percig. Ügyelj rá, hogy ne süljön túl, mert különben feltekerésnél meg fog törni! Érdemes 12 perc után már tűpróbát végezned.
  • Miután megsült, hagyd hűlni, hintsd meg 1-2 evőkanál kristálycukorral. Amikor már kihűlt, óvatosan válaszd le a sütőpapírról.

A krémet:

  • Keverd össze a tojásfehérjét, a cukrot és a kávéport habverővel.
  • A tálat, melyben összekeverted, tedd egy fazék forrásban lévő víz fölé úgy, hogy a vízbe ne lógjon bele az alja, csak a gőz melegítse át.
  • Folyamatosan keverd körülbelül 5 percig, amíg a cukor szépen feloldódik benne.
  • Vedd le a fazék tetejéről a tálat, dolgozd össze a krémet, folyamatosan növelve a habverő sebességét, amíg nagyjából szobahőmérsékletűre hűl.
  • Add hozzá a krémhez a vajat, ne egyszerre, hanem 1-2 kanalanként, miközben tovább kevered a krémet. Add hozzá a sót és a vaníliát is.
  • Amikor már szépen összeállt a massza, a krémet szedd kétfelé. Egyik feléhez add hozzá az olvasztott csokoládét, ez kerül majd a sütemény külsejére.

Miután végeztél az előkészületekkel, a tésztát kend meg a krém kakaó nélküli részével. Óvatosan tekerd fel, majd a tekercset kend meg kívül a kakaós krémmel. Az olvasztott csokoládémázt rá is csorgathatod a sütire, de ha igazán látványosat szeretnél, akkor kövesd ezt az útmutatót:

  • Olvaszd fel a csokoládét.
  • Az olvadt csokit kend szét egy sütőpapíron, majd tedd be a hűtőbe 2 órára.
  • Amikor kiveszed hűtőből, késsel válaszd el a megdermedt csokit a sütőpapírról, és a csokilapokat helyezd rá a sütemény külsejére, kissé belenyomkodva a krémbe.

2. Vörösbársony  trüffel

Látványos és könnyen elkészíthető, édes, könnyű finomság. Elkészíteni szinte gyerekjáték, könnyen is tudod kiporciózni, és tökéletes vendégváró. A krémhez a hozzávalók egy részét egyszerűen egy 2,5 decis csészében kell majd kimérned, így még csak bíbelődnöd sem kell túl sokat.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 18 dkg liszt
  • 1 evőkanál kakaópor
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • csipet só
  • 12 dkg kristálycukor
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1,25 dl olaj
  • 1 teáskanál 10%-os ecet
  • 1 tojás
  • 3 evőkanál tejföl
  • 2-3 evőkanál folyékony, piros ételfesték

A trüffelhez:

  • 2 csésze 12%-os tejszín
  • 1 csésze 30%-os tejszín
  • 60 dkg durvára tört, félédes csokoládé

A habhoz:

  • 6 csésze 30%-os tejszín
  • 450 g mascarpone (szobahőmérsékleten)
  • ¾ csésze cukor
  • 2 tk vaníliakivonat
  • csipet só

Így készítsd el

A tésztát:

  • Egy tálban keverd össze a lisztet, a sót, a szódabikarbónát és a kakaóport.
  • Az összes többi alapanyagot keverd simára egy másik tálban.
  • A krémes masszába forgasd bele a lisztes keveréket és dolgozd egyenletes tésztává.
  • Mivel a pohárdesszerthez nem számít a megsült tészta formája, ezért sütőpapírral bélelt tepsiben és muffinformában is megsütheted. A sütési idő attól függ, hogy milyen formát választasz, de legjobb, ha a 175 fokra előmelegített sütőben tűpróbát végzel. Muffinformák esetén 20-25 perces sütési idővel, laposabb tepsit használva 10-12 perccel számolj nagyjából.

A trüffelt:

  • Öntsd össze a kétfajta tejszínt, majd lassú tűzön, folyamatosan kevergetve melegítsd.
  • Szórd bele a csokoládét és folyamatosan keverd a tejszínt, amíg a csokoládé szét nem olvad benne.
  • Hagyd állni a keveréket 5 percig, majd habverővel dolgozd még jobban össze. Ezután hagy kihűlni.

A habot:

  • Habverővel dolgozd össze az alapanyagokat. Magas fokozaton keverd, míg merev masszává nem áll össze.
  • Tedd a hűtőbe, hogy kicsit megdermedjen.

A tészta darabokat, a trüffelt és a habot rétegezd egymásra átlátszó pohárban, tetejét habbal és díszítsd, tálalásig pedig tartsd hűtőben.

3. Tejszínes-karamellás csokoládétorta

Ez a torta egyszerűen káprázatos! Annyira gyönyörű, hogy csakis azért lesz szíved szeletekre vágni, mert az íze még a külsejénél is fenségesebb. Csokoládé, tejszín és karamell mesteri hármasa, mindenki imádni fogja!

Hozzávalók

A tésztához

  • 10 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 2,5 forrásban lévő víz
  • 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 40 dkg cukor
  • 3 nagy tojás
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 22 dkg liszt
  • 1,5 tk szódabikarbóna
  • csipet só
  • 2 dl tej
  • 3 evőkanál tejföl

A töltelékhez

  • 450 g félédes csokoládé apróra darabolva
  • 5 dl tejszín
  • 3 evőkanál méz
  • 20 dkg tejkaramella

A bevonathoz

  • 5 dl tejszín
  • 3 evőkanál porcukor (lehet több is, ízlés szerint)
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

Így készítsd el

  • Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, vajazd ki a tortaformát.
  • Keverd össze a kakaóport a forró vízzel simára, majd tedd félre hűlni.
  • Egy másik tálban keverd össze a lisztet, a szódabikarbónát és a sót.
  • Egy nagy tálban keverd puhára és habosra a vajat a cukorral. Add hozzá a tojást és a vaníliát. Fokozatosan add hozzá a kakaós keveréket.
  • A lisztes keveréket, a tejet és a tejfölt felváltva, részletekben add hozzá a keverékhez, dolgozd el egyenletesre a masszát.

  • Öntsd a masszát a kivajazott formába, majd süsd 28-35 percig. Végezz közben tűpróbát, hogy megfelelő időpontban tudd kivenni a sütőből. Hagyd teljesen kihűlni.
  • Egy kis fazékban melegítsd meg a tejszínt, add hozzá a mézet, alacsony lángon hevítsd fel, hogy homogén legyen, de ne forrald fel.
  • Add hozzá az apróra vágott csokoládét, kevergesd, amíg megolvad a csoki, vedd le a tűzhelyről és hagyd hűlni. Időnként kevergesd meg, várd meg, amíg sűrűbbé válik, de még kenhető az állaga. Nagyjából 3 óra hűlés után éri el ezt az állapotot.
  • A torta első rétegét kend meg a krémmel, majd hintsd meg az apróra vágott tejkaramella felével. A következő rétegnél ismételd meg ugyanezt, helyezd a tortára a legfelső réteg tésztát, majd tedd az egészet a hűtőbe.
  • A tejszínt keverd keményre a porcukorral és a vaníliával. Ha szívesen ízesítenéd tovább, akkor adj hozzá 2 dl karamelt, keverd össze, majd ezzel a habos, édes mázzal vond be az elkészült tortát, melyet kivettél a hűtőből. Díszítsd ízlés szerint karamellsziruppal, csokiforgácsokkal vagy gyümölcsökkel.

4. Forró, fűszeres gyümölcstál vaníliafagylalttal

Egy kiadós vacsora után méltó, édes, pikáns, de mégsem tömény befejezést ad ez a desszert. Méricskélned sem kell hozzá: vegyél elő egy 2,5 decis csészét, és abban adagold a hozzávalókat. Rostokban és ízekben gazdag, mutatós desszert.

Hozzávalók

  • 2 csésze szeletelt alma
  • 2 csésze szeletelt körte
  • 1 1/2 csésze friss áfonya
  • 1 csésze ananász darabolva
  • 2 teáskanál citromlé
  • 1/3 csésze cukor
  • 1 evőkanál mézzel
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1/4 teáskanál szerecsendió
  • 4 evőkanál olvasztott vaj
  • 1/3 csésze apróra vágott dió

Így készítsd el

  • Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
  • Egy nagy tálba dobd bele a felszeletelt gyümölcsöket, locsold meg a citromlével, és tedd félre.
  • Egy másik tálban keverd össze a vajat, a cukrot, a fűszereket és a mézet. Keverd össze.
  • Egy hőálló tálba locsold egyenletesen a mézes-vajas-fűszeres keverék egyik felét.
  • Rendezd el rajta a gyümölcsöket, majd a maradék keverékkel locsold meg a szeleteket.
  • Süsd 40 percig, szórd rá a diót, majd süsd további 20 percig.

Különösen finom, ha még melegen fogyasztjátok, hozzá pedig 1-1 gombóc vanília vagy madártej ízesítésű fagylaltot tálalsz.

5. Áfonyás-narancsos fehér torta

Édes, de mégsem tömény ez a hófehér, gyümölcsökkel és lágy krémmel készített csodasüti. Már a látványa is annyira pazar, hogy igazi dísze lehet a terített asztalnak, és megkoronázása az ünnepi menünek.

Hozzávalók

A tésztához

  • 4 tojás
  • 12,5 dkg liszt
  • 10 dkg keményítő
  • ½ csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 narancs leve

A töltelékhez

  • 350 g cseresznye- vagy meggylekvár
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 narancs leve
  • 60 g áfonya

A krémhez

  • 23 dkg lágy vaj
  • 225 g natúr krémsajt, szobahőmérsékleten
  • 1 csipet só
  • 900 g porcukor
  • 2 evőkanál friss narancslé
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1-2 evőkanál tej

Így készítsd el

A tésztát

  • A lisztet, a sütőport és a keményítőt szitáld és keverd össze.
  • A tojások fehérjét 3 evőkanál hideg vízzel verd kemény habbá.
  • A tojások sárgáját keverd habosra a cukorral és a vaníliával, majd keverd össze a lisztes keverékkel, végül forgasd bele a masszába óvatosan a fehérjéből készített habot.
  • Kivajazott tortaformában, 200 fokra előmelegített sütőben kb 30 percig süsd.

A tölteléket

  • Öntsd egy lábosba az összetevőket és közepes hőfokon kezdd el melegíteni.
  • Gyakori kevergetés mellett forrald fel. Forrald 5-6 percig, amíg az áfonyák felemelkednek a folyadék tetejére.
  • Hagyd kihűlni a keveréket, és tedd egy éjszakára a hűtőbe.

A krémet

  • A vajat és a krémsajtot keverd krémesre habverővel.
  • Add hozzá a sót, majd felváltva és fokozatosan a porcukrot és a narancslevet. Keverd közben tovább a krémet alacsony fokozaton.
  • Add hozzá a krémhez a vaníliát, és 1-2 kanál tejet is önts bele attól függően, mennyire találod megfelelően krémesnek és kenhetőnek az állagát.

A tésztát vágd 3 részre, majd kend meg a rétegeket a krémmel és a töltelékkel. A torta tetejére is kerüljön mindkét rétegből, az utolsó réteg krémet különösen szépen helyezheted fel, ha egy zacskóba töltöd és annak levágott csücskén keresztül nyomod rá, elegánsra formázva a süteményre. Bogyós gyümölcsökkel teheted még teljesebbé a torta díszítését.

6. Mézeskalács rétegelve, fehércsokis krémmel

Ötletes és isteni megoldás, melyhez remekül felhasználhatod a már elkészített vagy ajándékba kapott mézeskalácsok egy részét. A csokoládés krém, az üde gyümölcsök és a likőr egy látványos és nagyon finom desszertet hoz az asztalodra.

Hozzávalók

  • 1 liter tej
  • 200 g fehér csokoládé, durvára vágva
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 8 tojás sárgája
  • 220 g porcukor
  • 50 g keményítő
  • 35 g liszt
  • 300 ml habtejszín
  • mézeskalács ízlés szerinti mennyiségben
  • 60 ml kávélikőr vagy rum (elhagyható)
  • 500 g bogyós gyümölcs

Így készítsd el

  • Keverd össze a tejet, a csokoládét és a vaníliát egy lábosban, és alacsony lángon, kevergetés közben melegítsd addig, amíg a csoki el nem olvad.
  • Habverővel keverd el a tojások sárgáját és a cukrot.
  • Add a cukros tojáshoz a keményítőt és a lisztet, majd fokozatosan, folyamatos kevergetés mellett öntsd hzzá a forró, tejes keveréket.
  • Öntsd vissza az egészet a fazékba, 3-4 percig melegítsd tovább (ne hagyd abba a kevergetést közben!), majd hagyd kihűlni és tedd a hűtőbe 2 órára.

  • A kihűlt, csokoládés krémhez add hozzá a tejszínt és dolgozd össze habverővel simára.
  • Üvegpohár alját béleld ki a mézeskaláccsal, locsold meg a likőrrel vagy rummal, kend meg a csokoládés krémmel és szórd meg gyümölcsökkel. Ismételd a rétegeket, amíg a pohár meg nem telik. Tetejét tejszínhabbal, krémmel vagy gyümölcsökkel díszítsd!

7. Körte sóskaramell mázban

Egy ízekben gazdag vacsora egészen különleges befejezése ez a desszert. Nincs rajta gyönyörű hab, nem rejlik benne rétegelt krém - viszont az egészséges gyümölcsöt varázsolhatod könnyű, mégis édes és ízletes finomsággá. Az elkészítéssel pedig percek alatt megvagy.

Hozzávalók

  • 1 csésze cukor
  • 1/3 csésze 30%-os habtejszín
  • 1 teáskanál vaj
  • 6 körte
  • tengeri só

Így készítsd el

  • Egy kis fazékban, közepes lángon olvaszd meg a cukrot. Folyamatosan kevergesd.
  • Növeld a hőmérsékletet és keverd tovább, amíg az olvadt cukor aranysárgán karamellizálódni kezd.
  • Vedd le a tűzről a karamellt és keverd hozzá a tejszínt és a vajat. Dolgozd el simára.
  • Forgsd bele az érett, megmosott körtéket egyesével a karamellbe, majd hintsd meg őket tengeri sóval (ha inkább édesre vágynál, akkor cukorral).

8. Duplacsokis, krémes torta

Igazi mennyország a csokoládé kedvelőinek. Az édes, kakaós és krémes sütemény szinte szétolvad a szádban. Ha még jobban halmozni szeretnéd az élvezeteket, akkor vaníliafagylalttal vagy tejszínhabbal is tálalhatod.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 1 1/2 csésze liszt
  • 1 csésze cukor
  • 1/3 csésze kakaópor
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csésze víz
  • 1/2 csésze olaj
  • 2 evőkanál ecet
  • 2 teáskanál vanília

A krémhez:

  • 3 csésze porcukor
  • 1/3 csésze vaj, lágy (vagy margarin)
  • 2 teáskanál vanília
  • 1/3 csésze kakaópor
  • 3-4 evőkanál tej

Így készítsd el

  • Keverd össze a száraz hozzávalókat egy tálban.
  • Keverd össze egy másik tálban a többi hozzávalót.
  • A két keveréket dolgozd össze egy masszává, majd kivajazott tortaformában egyenletesen oszlasd el.
  • 180 fokon nagyjából 30 percig süsd a tésztát.
  • Tedd félre a tésztát hűlni, amíg elkészíted a krémet. Ha vékony tölteléket is szeretnél bele a krémből, akkor a közepén, vágd ketté óvatosan. De akkor is tökéletes lesz a tortád, ha mindössze a tetejét kened majd meg a krémmel.
  • Keverd habosra a vajat és a porcukrot.
  • Add hozzá a vaníliát és a kakaót.
  • Fokozatosan add hozzá tejet, annyit, amennyitől sima és kenhető, de masszív marad a krém.
  • Kend meg a tésztát a krémmel, rakd a hűtőbe 1 órára, és már tálalhatod is.

És ezeket olvastad már?