DIÉTA

Vegánok és paleósok összefogtak, itt az új szuperdiéta

Mark Hyman amerikai orvos találta ki a legújabb diétaőrületet, ami két étrendet kombinál: a paleo és a vegán étrendeket. Ennek a két irányzatnak egyszerre való követése nagyjából lehetetlennek tûnik, de sokan mégis sikeresen fogynak vele.
címkék:

A pegán diéta valójában a paleo és a vegán szavak összetételéből született meg. Az étrendet az amerikai Cleveland Orvosi Központ munkatársa, dr. Mark Hyman fejlesztette ki. A paleót ősemberdiétának is szokták hívni, hiszen követői alapvetően azt próbálják fogyasztani, amit valaha az ősember ehetett: feldolgozatlan ételeket, sok húst és fehérjét. A vegán étrend pedig kizár minden állati eredetű élelmiszert. Így aztán teljese természetes, hogy mindenkiben felmerül a kérdés, hogy a fenébe lehet ezt a kettőt összeilleszteni?

Dr. Mark Hyman legfontosabb irányelvei:

1. Kerüljük a tejet, a glutént, a finomított cukrot és a hüvelyeseket, helyette pedig sok gyümölcsöt, zöldséget és dióféléket együnk.


2. Ebben a diétában megengedett a tojás, a hal és a hús is – de csak akkor, ha nem nagyüzemi, forrásból származik, vagyis a piacon kistermelőktől vásároltuk, és mindenféle vegyszerektől mentes.


3. A diéta 75%-át zöldségek kell, hogy kitegyék. Emellett sok gyümölcsöt és Omega-3 zsírsavban gazdag ételeket lehet még fogyasztani, mint a diófélék és az avokádó.

4. 25%-ban megengedett a csirke, a marha, a tojás, a lazac, noha a hüvelyesek nem, a bab mégis, csak kis mennyiségben, illetve édesíteni a juharsziruppal, a mézzel és a kókuszcukorral lehet.


5. A pegán étrendben a gluténmentes alapanyagok az ajánlottak, mint pl. a quinoa. amaránt, hajdina, köles, vadrizs


6. Szója: bár a vegán étrendben szerepelhet, a pegán étrendben nem, elsősorban fitoösztrogén-tartalma illetve a potenciális genetikai módosítás miatt.

Hogy hat az egészségünkre?

Mind a paleo, mind a vegán étrend szerinti táplálkozás olyan egészségügyi előnyökkel járhat, mint a fogyás, a koleszterinszint-csökkenés és a cukorbetegség visszaszorítása. A gyümölcs- és zöldségfogyasztásra való ösztönzés nem rossz dolog, mivel segíthet megelőzni bizonyos rákos megbetegedéseket, a rostok miatt egészségesen tartja a beleket, és mivel kalóriában is alacsony, segíthet az egészséges testsúly fenntartásában” mondja a szakember.

Mire kell figyelni? A legtöbb diétás étrend esetében figyelni kell arra, hogy ne lépjenek fel tápanyaghiányok. Mivel a tejtermékek fogyasztását kizárja, a kalciumot például mindenképp pótolni kell.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?