DIÉTA

Most kiderül az igazság: tényleg nem szabad este 6 után enni?

Biztosan neked is sokszor mondták már, hogy ha fogyni akarsz, ne egyél este 6 óra után. De vajon tényleg megállja a helyét ez a szabály? Főleg, hogy azt se tudjuk, honnan ered.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Annak, hogy honnan ered az este hatos szabály, még nem sikerült utánajárni. Tulajdonképpen semmi különleges nincs pont az este hat órában – ráadásul ki az, aki akkorra hazaér, és meg is vacsorázik?

Ám az tény, hogy bár a tested nem fog hirtelen elkezdeni zsírt raktározni pontban este hatkor, az esti evés valóban kapcsolatban áll a hízással. Ha pedig meg tudod állni, hogy késő este ne nassolj, azzal máris sokat tettél a fogyásért – már csak azért is, mert ritkán kel fel az ember az éjszaka közepén, azért, hogy egy tál salátát vegyen ki a hűtőből. Ilyenkor általában a hizlaló, cukros kajákat részesítjük előnyben, vagyis, ha sikerül felszámolnod az éjszakai nassolást, máris egészségesebben étkezel.

Tényleg hizlal!

Egy kutatás során 29 fiatal férfit kértek meg, hogy este 7 és reggel 6 között ne egyen: átlagosan fél kilót fogytak, ám amikor engedélyezték nekik az éjszakai evést, ennél kicsivel többet szedtek vissza. Egy másik kutatás szerint a nők a napi kalóriabevitel felét vacsorára, vagy azután fogyasztják el, sőt, sokan még este 11 után is esznek.

Az sem segít, hogy az éjszakai nassolás általában tudatos kontroll nélkül történik. Az ész nélküli evés, pedig nem csoda, hogy gyors hízáshoz vezet.

Ha viszont tényleg éhes vagy este, vagy akár éjjel, ne félj enni, arra semmi szükség, hogy az éhségtől leessen a vércukorszinted. Ráadásul az éhezés nem igazán segít a fogyásban, és az étkezéssel is rossz kapcsolatot alakít ki benned.

Megéheztél, és már késő van? Tedd ezt!

Koplalás helyett inkább egyél kis adagokat sovány fehérjéből, zöldségekből, esetleg teljes kiőrlésű gabonafélékből. Gondold végig azt is, milyen gyakran éhezel meg este: ha sokszor fordul elő veled, akkor, valószínűleg nem eszel eleget a nap első felében. Rossz stratégia, ha egész nap spórolsz a kalóriákkal, és este alaposan belaksz! A tested nem az órát nézi, hanem azt, hogy kifutott az üzemanyagból. Épp ezért érdemes bőséges, fehérjedús reggelivel kezdened a napot, ezt pedig három-négy óránként kövesse egy szintén fehérjében gazdag fogás. Így kevésbé leszel éhes, amikor eljön az este.

címkék:
És ezeket olvastad már?