DIÉTA

Kiderült, a kókusz tényleg lerobbantja rólunk a zsírt

A kókusz az új diétás őrület: a kókuszolaj és a kókuszvíz már régóta velünk van, de most itt a kókuszchips, a kókuszfagyi és a többi kókuszos finomság. De vajon tényleg olyan jó, mint ahogyan a hívei állítják?
  • Szerző: Ripost

Megelőzi az éhségrohamokat

A kókusz hosszú időre eltelít, mivel a benne levő kókuszolaj kémiai szerkezete segíti a teltségérzés kialakulását. Természetes cukortartalma gyors energiával látja el a testedet, míg zsírtartalma lassan dolgozódik fel a szervezetben: ettől a nyerő kombinációtól hosszú ideig energikusnak érzed magad, nem kívánod meg az édességet, és a vércukorszinted is egyenletes marad. Adj egy kis  kókuszreszeléket a reggeli gabonapelyhedhez, müzlidhez, a salátáidhoz, sőt akár a főtt ételeidhez is.

Szénhidrátszegény

Ha szeretnél egy kicsit visszavenni a szénhidrátfogyasztásból, a kókusz a legjobb választás, mivel meglehetősen szénhidrátszegény. Egy evőkanál kókuszreszelékben csak 3,5 gramm szénhidrát van – finom ízének köszönhetően viszont a cukrot is kiválthatja. Szinte minden ételhez illik a turmixoktól a főtt ételféleségekig.

Figyelj az adagra!

Mivel azonban a kókuszban jócskán van telített zsír, érdemes odafigyelni az adagokra: egy napra elég egy evőkanálnyi kókuszolaj, és két evőkanál kókuszreszelék. Kókusztejből elég fél-egy csészényi: a hígabból mehet az egy csésze (2,5 dl), a sűrűből viszont akár fél dl is elegendő lehet egy napra.

Különleges zsírsavak

A kókuszolaj a közepes szénláncú trigliceridek forrása, ezek a zsírsavak pedig némileg különböznek a hagyományosan fogyasztott zsiradékoktól. A kókuszolaj zsírtartalma nem raktározódik el testzsírként, inkább energia lesz belőle. Ám a tudomány egyelőre nem bizonyította kétséget kizáróan a kókusz fogyasztó hatását. Mértékletesen fogyasztva mindenesetre a kókusznak helye van az egészséges étrendben – de ha egészségtelenül táplálkozol, és ezt megfejeled egy kis kókusszal, azzal aligha fogsz célt érni.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?