DIÉTA

Ismered a tányér-módszert? Stop a szénhidrátnak!

Sikeres diétáknál minden esetben kulcskérdés a hizlaló szénhidrátokkal teli köret mennyisége. Ezzel a remek módszerrel meg tudod akadályozni, hogy túl sok rizst, tésztát vagy krumplit egyél.

 

Dietetikusok szerint akkor eszel egészségesen, ha a tányérodat képzeletben három részre osztod, és legalább ránézésre kiméred magadnak a főétkezések alkalmával elfogyasztott élelmiszerek arányát. Ha ehhez a rendszerhez tartod magad, biztosan elkerül a durva túlsúly, sőt akár a fogyásod is beindulhat.

A tányér-módszer

A felosztás így történjen: képzelj a tányérra egy átlót, majd az így létrejött félkörök egyikét szintén felezd el.  A nagyobbik részre rostokban gazdag zöldség, saláta  kerüljön, a két kisebb  rész egyikére hús, a másikra a lehetőleg minél kevesebb szénhidrátot tartalmazó köret - például cukkinirizs, karfiolpüré esetleg egy szelet diétás kenyér.  Ez az utóbbi tétel azért lényeges, mert a szénhidrátok okozzák a pluszkilókat, hosszútávon pedig az elhízást.

A tányérmódszerrel viszont teljesen kiegyensúlyozottá teheted az étkezésed! Egyetlen fontos szabályt tarts mindig szem előtt: a tányérnak legalább felére mindig zöldséget szedj, a másik egynegyedére fehérjét tartalmazó ételek kerüljenek. Csak a fennmaradó egynegyed felületen lehet köret! Ugyanis szinte mindig a köret tartalmazza a legtöbb szénhidrátot! Ebből tilos túlenni magunkat!

Egy konkrét példa:

Szűzpecsenye párolt zöldségekkel és zöldborsóval

A tányér felére 1 adag egészséges, tehát keményítőben szegény zöldséget tegyél, ez lehet friss zöldsaláta vagy káposzta, itt: karfiol és zöldbab. Ezen a tányérfélen tilos a krumpli!

A tányér egy negyed részére 15-20 dkg magas fehérjetartalmú étel kerüljön, például hús, hal vagy grillsajt.

A másik negyed részre pedig kímélő, minél alacsonyabb glikémiás indexű köretet szedj - például barna rizs, köles, zsenge borsó, csicseriborsó.

És ami a legjobb: ha alapvetően betartod a tányérmódszerben felállított arányokat, minden főétkezés mellé belefér egy kis egészséges finomság vagy nassolni való is!

 

Receptötletek a tányér módszerre

Friss tonhalsaláta

Zöldség a tányér felére: 1 pohár kevert salátazöld, fél csésze koktélparadicsom félbevágva

Fehérje a negyedrészre: 300 gramm tonhal

Köret a másik negyedrészre: 4 darab diétás pirítós (például diétás fehér vekniből)

Finomság: ½ csésze apróra  vágott őszibarack és 1 csésze zsírmentes tej.

Ha szendvicsként szeretnéd elfogyasztani, akkor keverj 1 evőkanál alacsony zsírtartalmú majonézt és egy kis apróra vágott zellert a tonhalhoz és kend rá a pirítósra. 

 

Reggelire: tojás és zöldség

Zöldség: 5-6 szál párolt spárga (más zöldség is jó, pl. spenót, paprika, cukkini) és 1 paradicsom felkockázva

Fehérje: rántotta 2-3 tojásból

Köret: ½ csésze félbevágott újkrumpli, de szénhidrát csökkentett kenyér is jó!

Finomság: 1 csésze sárgadinnye és 2 dl natúr joghurt

TIPP: Használj bőven zöldfűszereket, felgyorsítják a fogyást!

 

Főétel sült hússal

 

 

Zöldség: ½ csésze párolt vagy sült kelbimbó  ½ csésze pirított gombával

Fehérje: 300 gramm roston sült hátszín

Köret: 1/3 csésze főtt barna rizs

Választható: 1 csésze eper negyedekre vágva és 1 csésze zsírmentes tej

FONTOS! A szamócára csak édesítőt szórj, cukrot ne!

Forrás: http://www.diabeticlivingonline.com/

És ezeket olvastad már?