DIÉTA

Így teszik tönkre a rokonaid és a barátaid a diétádat, ne hagyd!

A diétázás önmagában is elég kemény, és kísértésekkel teli út tud lenni. A szeretteid pedig csak fokozzák ezt a házi sütikkel, finomságokkal. Megmutatjuk, hogyan is nehezítik meg a dolgodat, és mit tehetsz ez ellen.
  • Szerző: Ripost

Mindig azt mondogatják, úgy jó, ahogy vagy

Bár ez alapvetően kedves, mégis megakaszthat a fogyásban. Hogy miért csinálják? Egyrészt valószínűleg ők is túl vannak már egy-két fogyókúrán, és meg akarnak kímélni az esetleges csalódástól. De az is lehet, hogy a lelkük mélyén fenyegetésként élik meg a sikeres fogyásodat.

Így védd ki: fogalmazd meg egyértelműen, miért akarsz lefogyni, és mondd el nekik, hogy ez mekkora életminőség-javulással jár majd számodra. Ha a baráti körödben valaki szintén fogyni szeretne, segítsetek egymásnak.

Új éttermeket ajánlgatnak

Mindenkinek a baráti körében van valaki, aki tudja, hol főznek a legjobban, és hol van épp akciós hétvége. Ráadásul mindig étteremben, cukrászdában akarnak veled találkozni.

Így védd ki: kérdezd meg, van-e valami olyasmi az étlapon, ami beleillik a diétádba, javasolj egy másik, egészségesebb kaját kínáló helyet, vagy egyszerűen utasítsd vissza a meghívást. Ha egy munkatársad hív magával ebédelni, akkor inkább hívd el sétálni, vagy az ebéd utáni kávéra.

Õk döntenek az asztalra kerülő ételekről

Ha a vendégségben hatalmas tálak kerülnek az asztalra, könnyen megtörténhet, hogy ezeken olyan ételek lesznek, amelyek nem felelnek meg neked. Egy étkezés persze nem a világ, de ha gyakran jársz vendégségbe, akkor már baj lehet belőle. Az sem jó ötlet, ha a barátnőd mindig meg akarja felezni veled a desszertjét.

Így védd ki: A tányérod felét zöldségekkel töltsd meg, és csak a másik felére kerüljön fehérje, illetve szénhidrát. Kerüld a tejszínes ételeket, és vegyél a sovány változatokból.

Apró “bűnözésekre” csábítanak

Nehéz úgy ragaszkodni a diétádhoz, ha mindig azt hallod, hogy az egészséges étkezés unalmas, és igazán megengedhetnél magadnak egy kis kényeztetést.

Így védd ki: magyarázd el az illetőnek, hogy van egy célod, amit el szeretnél érni, és már megtanultad, hogy az egészséges ételek is lehetnek finomak. Ha van egy elfogadható célod, mások is nehezebben kötnek bele az étkezési szokásaidba. Kóstoltass meg te velük valamilyen egészséges édességet, hátha rákapnak.

Folyton italt töltenek

Vigyázz a hizlaló italokkal – néhány pohár bor vagy más szeszes ital már rányomhatja a bélyegét a diétádra.

Így védd ki: beszélj az illetővel még a vendégség előtt. Ha a partin mindenki alkoholt iszik, keverd a borod minél több ásványvízzel, és lassan iszogasd, hogy senki se érezzen kényszert a kínálgatásra. Két pohár bor között pedig igyál meg minél több ásványvizet.

Minden összejövetel a kajáról szól

Sokfogásos vacsora, gazdag svédasztal, te pedig csak kapkodod a fejed, hogy már megint borul a diétád.

Így védd ki: Vigyél magaddal valamilyen egészséges kaját, például sovány sült húst, salátát vagy egy egészséges desszertet. Így hozzájárulsz a vendéglátáshoz, és lesz mihez nyúlnod, ha a többi étel hizlal. Próbáld meg elválasztanii a baráti összejöveteleket a kajálástól, például hívd meg a barátnőidet egy közös biciklizésre vagy kirándulásra.

Azt hiszik, hogy amivel kínálnak, egészséges

Csupa szeretetből hoznak valami fogyókúrás élelmiszert, például zsírszegény, gluténmentes kekszet, ami minden, csak nem egészséges, hiszen attól, hogy zsírszegény, még tele lehet cukorral és finomított szénhidráttal.

Így védd ki: köszönd meg a kedvességüket, és mesélj a diétádról, hiszen lehet, hogy csak arról van szó, hogy fogalmuk sincs, mit ehetsz és mit nem. Meséld el nekik, hogy a zöldségnek és a gyümölcsnek jobban örülsz, mint az egészségesnek kikiáltott sütiknek.

Nem hiszik el, hogy le tudsz fogyni

Minden baráti társaságban van egy ember, aki kételkedik benne, nem hisz neked, vagy a korábbi kudarcba fulladt kísérleteidet emlegeti fel.

Így védd ki: nagyon világosan meg kell mondanod nekik, hogy most szilárd az elhatározásod. Egyúttal kérd meg őket, hogy vagy támogassanak, vagy ha nem tudnak, akkor tartsák meg maguknak a megjegyzéseiket.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?