DIÉTA

Húsimádók, figyelem! Így lakhatsz jól akkor is, ha diétázol

Ha lehunyod a szemed, mi jut elsőre eszedbe egy mennyei ebédről? Egy frissen sült csirkecomb? Egy omlós marhahússzelet? Milyen jó, hogy egyikről sem kell lemondanod a diétád alatt.
  • Szerző: Ripost

Ha szeretnél fokozatosan és egészségesen lefogyni, mindenképpen szüksége van a szervezetednek fehérjére. Ennek feldolgozásából nyeri ugyanis a tested a megfelelő mennyiségű energiát. A fehérje hiánya a gyerekeknél lelassítja például a növekedést, a felnőtteknél viszont csökkenti az izomtömeget, gyengíti a szívet és az immunrendszert. Mivel a húsok nem tartalmaznak szénhidrátot, remekül használhatod őket a diétádhoz. Ez az ételféle a fehérjén túl elsődleges cink-, kalcium-, vas-, és B-vitamin-forrásunk.

Mielőtt nekikezdesz a sütés-főzésnek, ismerj meg néhány alapszabályt:

  1. Először inkább sovány húsokból válogass! A csirkét, a vadakat, a halat és a pulykát részesítsd előnyben!
  2. Ha mégis megkívánod a sertést, a combjából készíts valami finomságot, abban van a legkevesebb zsír.
  3. Egyél egy héten legalább kétszer halat: a pontyban, fogasban, harcsában, busában csak néhány százaléknyi zsír található, és energiatartalmuk 100 kalória/100gramm alatt van.
  4. Fontos, hogy a húsok elkészítésénél milyen főzési technikát használsz, kerüld a zsírban tocsogó ételeket, inkább párolj, grillezz, és főzz!
  5. Ne ess túlzásba, mint mindig, itt is az arany középút a lényeg. Egyforma arányban egyél a húsok mellé zöldséget és gyümölcsöt is!

Mi a helyzet a koleszterinnel?

Való igaz, hogy a húsfogyasztás befolyásolja a koleszterinszintet, de mint mindent, egy kis odafigyeléssel ezt is lehet szabályozni, anélkül, hogy le kellene mondanod a húsról. Az orvostudomány mai állása szerint a magas koleszterinszint leginkább a génektől függ. De ha valaki túlzásba viszi az állati eredetű zsírok és az egyszerű cukrok bevitelét, és emellett mozgásszegény életmódot is folytat, akkor előbb vagy utóbb magas lesz a koleszterinszintje. Ha az értékeid magasak, mindenképpen kerüld a zsíros húsokat, bensőségeket, szalonnát, töpörtyűt, húskészítményeket is!

Fehérje a húson túl:

Ha nem csak húsokkal szeretnél fehérjékhez jutni, esetleg a vegetáriánus étkezés mellett tetted le a voksod, akkor a következő ételek is nagyszerű forrásai ennek a tápanyagnak: a hüvelyesek, mint a babfélék, különösen a fekete bab, lencse. Az olajos magvak: például dió, mandula, pisztácia, pekándió. A szója és szójakészítmények: tofu, szójatej, tempeh.

Erre ügyelj!

Sajnos a hentesáruk nagy része rengeteg zsírt tartalmaz ezért, bánj velük óvatosan!

A felvágottak és más, előre elkészített húsból készült termékek címkéjét sem árt, ha vásárlás előtt alaposan átböngészed. A legtöbbjükhöz ugyanis gyártás során cukrot kevernek, ami nem igazán tesz jót a diétádnak. Ráadásul az ízfokozókat sem baj, ha elkerülöd, mert a mesterséges adalékanyagok bizony sok galibát okozhatnak a szervezetedben.

 

És ezeket olvastad már?