DIÉTA

Ha diétázol, így kellene alkoholt innod, hogy ne hizlaljon

Vajon mindent tönkreteszel, ha a saláta mellé megiszol egy pohár bort? Megmutatjuk, hogyan óvhatod meg a diétádat a szeszes italok hizlaló hatásától.
  • Szerző: Ripost

Ha diétázol, az alkoholos italok teljesen tiltólistára kerülnek? Nos, ez függ attól is, mit és mennyit iszol, és milyen életmódot folytatsz általában. Az alkohol és a fogyás kapcsolata ugyanis ellentmondásos, és bizonyos kérdéseket még nem sikerült megválaszolni ebben a témában. Egyes kutatási eredmények például arra utalnak, hogy a mértékletes alkoholfogyasztók kevésbé hajlamosak a hízásra, mint a teljesen absztinensek.

A kutatók úgy vélik, hogy az alkohol nem a legkomolyabb rizikófaktor az elhízás szempontjából, ám az is tény, hogy bizonyos emberek esetében kockázatot jelenthet. Ha viszont nem tudod, hogy ebbe a kategóriába tartozol-e, a legjobb, ha megfelelő stratégiát dolgozol ki az ivásra. Jó ötlet például, ha csak bizonyos időpontokban fogyasztasz alkoholos italt. Megmutatjuk a négy legjobb időszakot.

Amikor egészséges kaját választasz

Egy pohár bor a barátokkal beszélgetve esik a legjobban. Ha partira vagy hivatalos, vigyél valamilyen egészséges salátát, ha pedig étteremben találkoztok, akkor tervezd meg előre, mit fogsz rendelni, így már nyugodt szívvel lecsúszhat az a pohár bor.

Vacsoránál

Étkezések között nem jó ötlet, mert egyrészt szinte öntudatlanul nyúlsz ilyenkor valamilyen nasiért, másrészt pedig az alkohol az étvágyadat is növeli. Épp azért, ha szeretnél meginni egy pohár szeszes italt, a legjobb, ha ezt étkezés közben teszed. Persze arra mindenképp figyelj oda, mit is eszel ilyenkor.

Ha te kevered az italt

Nem minden ital egyformán hizlaló – ráadásul, ha a mixerre bízod magad, nem tudhatod, miből mennyi kerül a poharadba. Ha valamilyen koktélra vágysz, a legjobb, ha magad kevered – ha pedig az étteremben rendelsz, akkor egy pohár sörre vagy borra korlátozod az alkoholfogyasztásodat.

Amikor kevés alkoholt fogyasztó barátokkal találkozol

Ha olyanok társaságában vagy, akik hajlamosak sokat inni, jó eséllyel te is nehezebben fogod vissza magad. Ilyenkor a legjobb, ha elvállalod a sofőr szerepét, így senki nem akar majd rávenni, hogy igyál. Amikor viszont olyan barátokkal vagy, akik alig fogyasztanak alkoholt, akkor te is nyugodtan bevállalhatsz egy pohárral. A kutatások szerint egyébként a nők hajlamosak másolni a körülöttük élők étkezési szokásait - már csak ezért is jobb nem igazán nagyivó barátokkal tartani a kapcsolatot.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?