Létrehozva: 2016.01.26.

Figyelj, ezt műveli a cukor a testeddel!

Édesszájú vagy? Jobb, ha vigyázol vele - a cukor nemcsak a fogaidat rontja és hizlal, ennél sokkal több csúnyaságot mûvel a testeddel. Figyelj csak!

Elzsírosítja a szerveidet

Régen rossz, ha azt írják az élelmiszer csomagolására: hozzáadott cukrot tartalmaz. A hozzáadott cukrokban levő fruktóz arra készteti a májat, hogy zsírt raktározzon el, ez pedig a nem alkoholos eredetű zsírmáj kialakulásának veszélyét hordozza magában.

Kerüld a sok hozzáadott cukrot tartalmazó üdítőket!

Természetes forrásból, például gyümölcsökből is jutsz fruktózhoz, ám ilyenkor a rosttartalom visszafogja a szervezetedet érő cukorsokkot. Ráadásul egy szem gyümölcsben sokkal kevesebb a cukor, mint egy gyári gyümölcsitalban.

Cukorbeteggé tesz

Minden cukorból származó 150 kalória után, amit egy nap elfogyasztasz, 1,1%-kal nő a cukorbetegség kockázata. Az üdítők mellett, amelyek általában a hozzáadott cukrok bevitelének egyharmadáért felelősek, vigyázz a rejtett cukortartalommal is – olyan ételekben is rengeteg cukor lehet, amelyekben nem is gondolnád: a ketchupben, a fagyasztott gyors ételekben, a kenyérben... Próbáld ezek fogyasztását visszaszorítani, vagy helyettesítsd ezeket egészséges élelmiszerrel!

Tanulmányozd a címkét!

Kikészíti a szívedet

A cukorbetegség és a szívbetegségek szoros kapcsolatban állnak.A 2. típusú cukorbetegségben szenvedők között a vezető halálok a szívbetegség és a stroke. Figyelj oda az ajánlásokra: a szakemberek szerint egy nő naponta legfeljebb 5 teáskanál (20 gramm), egy férfi pedig 9 teáskanál (36 gramm cukrot fogyasztat büntetlenül, de a legjobb, ha még ennyit sem eszel. Jó, ha tudod, hogy egy doboz üdítőben 12 gramm cukor van.

Terheli az ereket

A cukorfogyasztás hatására a szervezet extra adag inzulint termel, amely megviseli az ereket. A magas inzulinszint ugyanis arra készteti az erek körüli simaizom-sejteket, hogy a normálisnál nagyobbra nőjenek. Ez pedig terhet ró az érfalakra, így könnyen kialakulhat a magas vérnyomás. A legjobb, ha a teljes kiőrlésűnek hirdetett, valójában azonban finomított lisztből készült, malátával színezett pékárukkal is vigyázol, mert ugyanolyan gyorsan lökik fel a vércukorszintedet, mint az édességek!

Felborítja a koleszterinszintedet

A cukor és a koleszterin között nyugtalanító kapcsolat áll fenn.

Vizsgálatok igazolják, hogy aki sok cukrot eszik, annak a vérében sok a „rossz” koleszterin, és a trigliceridszintje is magas, míg a „jó” koleszterin szintje alacsony.

A magyarázat szerint a cukorfogyasztás hatására a máj több rossz koleszterint termel, és azt is megakadályozza, hogy a szervezet megszabaduljon tőle. A legjobb, ha ezt fehérjedús reggelivel próbálod kivédeni, amelytől egészen délig jóllakottnak érzed majd magad. Egy tojás például annyira eltelít, hogy még ebédre is kevesebbet eszel, mintha édeset reggeliznél.

Hajlamosabbá tesz az Alzheimer-kórra

Egy amerikai kutató szerint az Alzheimer-kór nem más, mint anyagcsere betegség: az agy elveszíti a képességét arra, hogy a glükózból energiát termeljen, vagyis olyan, mint az agyi cukorbetegség. Figyelj arra, hogy a hozzáadott cukor sokféle néven jelenhet meg az ételekben: ami -óz-ra végződik (pl. szacharóz, fruktóz), az már gyanús!

Függőséget okoz

A cukorfogyasztás nyomán olyan vegyületek termelődése indul el a szervezetben, amelyek a drogokhoz hasonló hatást váltanak ki. Ráadásul, ahogy az a drogokkal is lenni szokott, egyre nagyobb adagra van szükséged a jó érzéshez. A leszokásnál is ez a helyzet, az elvonás kellemetlen tünetekkel járhat. Az ízlelőbimbóknak körülbelül egy hétre van szükségük ahhoz, hogy hozzászokjanak az ételek természetes, kevésbé édes ízéhez. Később viszont már émelyítőnek fognak tűnni a régen megszokott édes ízek.

Éhségrohamokat vált ki

Ha túl sok cukrot eszel, a szervezeted egyre kevésbé képes jelezni, ha elteltél. A dolog nyitja a leptin nevű hormon, amelynek épp ez a jelzés a feladata. A fruktóz képes kiütni ennek a hormonnak a hatását, ami azt jelenti, hogy egyszerűen nem érzed, mikor elég. Ha mindenképp csokit szeretnél enni, válaszd a legalább 70 százalékos kakaótartalmú csokoládét, de ebből is csak egy keveset egyél. Ha rád törne az ellenállhatatlan édességvágy, sportolj, vagy legalább sétálj egy keveset – a tapasztalatok szerint ettől gyakran el is múlik.

Megfoszt az energiától

Bár a cukros ételek átmenetileg feldobnak, a vércukor- és

az energiaszinted utána gyorsan visszaesik, ettől pedig zombiként fogsz támolyogni!

Ha fáradt vagy, inkább igyál egy csésze zöld teát cukor nélkül, ne az édességet használd arra, hogy energiát nyerj. Igyekezz kialudni magad, hogy minél kevesebbszer legyen szükséged gyors energialöketre.

Depresszióssá tesz

Bár a jó érzés miatt fogyasztjuk, általában épp az ellenkező hatást érjük el vele: acukor ugyanis növeli a depresszió veszélyét. Az inzulinrezisztenciával élő embereknél ráadásul az agy kevesebbet termel a jó érzést adó dopamin hormonból. Épp ezért cseréld a desszertet, az italaidat, a fagylaltot cukormentes, házi készítésű finomságokra, és ne is tarts otthon könnyen hozzáférhető cukorbombákat.

Öregíti a bőrödet

A glikációnak nevezett folyamat megtámadja az olyan fehérjetartalmú rostokat, mint a bőr feszességéért felelős kollagén és elasztin. Így a bőr kiszárad, ráncosodik, és hamarabb öregszik. A természetes édesítőszerek egy része sem sokkal jobb a cukornál: az agave- és rizsszirupban például rengeteg a fruktóz. Inkább fedezd fel a kevésbé édes ízeket, és ha muszáj, akkor édesítsd az ételeidet egy pici mézzel.

 


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Oroszország hadat üzent a NATO-nak a lengyelországi atomfegyver telepítési terve miatt

origo.hu

Itt a bejelentés: Oroszország kész hadat üzenni a NATO-nak

borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

vg.hu

Magyarországi bankot „zsákolt” a BYD

ripost.hu

Megint nagyot fog esni az üzemanyag ára, eddig érdemes várni a tankolással

magyarnemzet.hu

Bekeményítettek a hazai autópályákon, mert amíg szépen kérték, senkit nem érdekelt

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

ripost.hu

Ez lenne a világ legrövidebb IQ-tesztje? Csupán egyetlen kérdésből áll, mégis sokakon kifog

ripost.hu

Ez a 3 csillagjegy érzi a jövőt, te köztük vagy?

ripost.hu

Hajrá: Liverpool! Szoboszlaiék az élen, csodacsapatot is megelőznek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

DIÉTA

"64 éves vagyok, de évtizedekkel fiatalabbnak nézek ki!” - elárulta egyszerű trükkjét a nő

YESSS

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt

YESSS

Egyetlen farmerben járnak idén nyáron a francia nők, válaszd ezt te is!

YESSS

Nagy visszatérő: ez a farmer lesz a tavasz befutója

YESSS

Idén nyáron öltözz Nanushkába! Ezek lesznek a legmenőbb darabok

YESSS

Felrobbant a TitkTok, ez lesz 2024 legdivatosabb hajszíne! Vigyázz, ha tényleg kipróbálod

YESSS

Itt az új mikrotrend: figyeld a tornacipőt!

YESSS

Katalin hercegné bájosan mutatja meg a friss divatot