Létrehozva: 2016.05.22.

Ezt a 10 ételt edd, és lapos lesz a hasad!

Szeretnél lapos hasat a nyárra? Könnyebb ügy, mint gondolnád! Csak annyit kell tenned, hogy rostban, magnéziumban és gyulladáscsökkentõ zsiradékokban gazdag ételeket fogyasztasz. Megmutatjuk, mik ezek!

Zöld leveles zöldségek

A zöldek tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal és rosttal, viszont alig van bennük kalória. A leveles kelben például nem kevesebb, mint 45 -féle antioxidáns van, nagyon sok közülük erős gyulladásgátló hatású. Egyetlen csésze kel teljes egészében fedezi a napi béta-karotin szükségletedet. A mángold a vércukorszint stabilizálására képes, és rengeteg magnézium van benne. A spenót szintén gazdag magnéziumban és gyulladásgátló hatású antioxidánsokban, amelyek védik a szemet, a bőrt, a csontokat és az immunrendszert.

Banán és áfonya

Viszonylag kiegyensúlyozott bennük a glükóz és a fruktóz aránya, így a cukortartalmuk könnyen emészthető és gyorsan energiát ad a szervezetnek. Ráadásul tele vannak antioxidánsokkal, rostokkal és más hasznos hatóanyagokkal.

Zabpehely és quinoa

A gabonák többsége meglehetősen szénhidrátdús, így csak módjával érdemes fogyasztani. Ám közöttük is vannak viszonylag szénhidrátszegény változatok, mint például a kissé diós aromájú quinoa, amelynek 100 grammja mindössze 21 gramm szénhidrátot tartalmaz, ám nagyon gazdag rostokban és fehérjében. Ezen kívül van benne B3-vitamin, vas, folsav, cink, kálium, szelén és magnézium is.

Olcsóbb, és könnyebben hozzáférhető gabonaféleség a zab, amely tele van az étvágy és a vércukorszint szabályozására, és a bélflóra rendezésére képes béta-glükánnal.

Reggelire az egyik legjobb választás a zabpehely.

Diófélék és magvajak

A diófélék tele vannak fehérjével, telítetlen zsírsavakkal, élelmi rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A fehérjék, zsírok és rostok keveréke kiváló energiaforrássá teszi őket, így segíthetnek kivédeni az édességrohamokat. Ha magvajat veszel, keress olyat, amelyben nincsenek hidrogénezett zsiradékok és cukor. Ha túl sűrűnek találod, inkább otthon adj hozzá egy kis dió- vagy olívaolajat.

Magvak

A diófélékhez hasonlóan a magvak is remek forrásai az egészséges, gyulladáscsökkentő hatású zsírsavaknak és a rostoknak. A chiamag, a tökmag és a lenmag például remek gyulladáscsökkentő magnázium- és omega-3 zsírsav tartalmának köszönhetően. A chiamag kalciumtartalma is jelentős, több van benne ebből az ásványi anyagból, mint a tejben. A tökmag legjobb hatású hatóanyaga a glutamát, amely serkenti a szervezetben annak a GABA nevű vegyületnek a termelődését, amely az agyban képes csökkenteni a stresszt. A lenmag rákmegelőző hatású lignánokban gazdag.

Egészséges zsírsavak

A legfontosabbak az omega-3 és az egyszeresen telítetlen zsírsavak, mivel ezek gyulladáscsökkentő hatásúak. Hogy honnan vehetjük őket magunkhoz? Többek közt a halakból, a lenmagból és a dióból. Egyszeresen telítetlen zsírsavakból nagyon sok van például az avokádóban, a diófélékből készült olajokban. Ezek a zsírsavak gyulladáscsökkentő hatással bírnak, csökkentik a „rossz” koleszterin, és növelik a „jó” koleszterin szintjét.

Sovány fehérjeforrások

A szénhidrátszegény diéta igazi titka a fehérje, amellyel a szénhidrátokat helyettesíted: a legjobb, ha telített zsírsavakban szegény, sovány fehérjéket választasz, például a tojást, a halat, a baromfihúst, a sovány sertés- és marhahúst, vagy a tofut.

Görög joghurt

Mindenféle joghurt a kalcium, a kálium, a cink, valamint a B3- és B12-vitaminok jó forrása, ráadásul a legtöbb a bélflórát is képes rendbe tenni. Ám a görög joghurtban kétszer annyi fehérje van, mint a többi típusban. Magában vagy gyümölccsel is eheted, de a tejföl helyett is használhatod.

Kókusztej

Sok benne a vitamin és az ásványi anyag, valamint a közepes szénláncú triglicerid – ezek a zsírsavak különösen könnyen emészthetők, és nehezen tárolódnak el testzsír formájában. A kókusztej a tehéntejnek is kiváló alternatívája, de a zsírtartalma miatt érdemes egyszerre legfeljebb csak negyed csészényit fogyasztani belőle.

Gyömbér

A gyömbér nemcsak az emésztési problémákat gyógyítja, hanem gyulladáscsökkentőként is remekül beválik. Használhatod ázsiai ételekhez, de teaként is jó hatású.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna halálos fegyvert vetett be, kitörhet a világháború

origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

life.hu

Napi horoszkóp 2024. április 25.: hagyd, hogy a hatodik érzéked vezessen!

magyarnemzet.hu

Lejárt lekvárt osztogat az újpesti baloldal, hibajavítóval fedték el a dátumot

metropol.hu

"Azt gondoltam, 19 évesen majd jól becsajozom" - házasságáról vallott az olimpiai bajnok magyar pólós

vg.hu

Hivatalos: májusban nyitják meg ez első budapesti Primark-üzletet

origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

astronet.hu

Májusi angyalhoroszkóp 2024.: a Fény angyalai üzennek nekünk

ripost.hu

Válassz egy holdat és kiderül, mi a legnagyobb titkod

ripost.hu

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

ripost.hu

Nincs visszaút, 4 csillagjegy életet forgatja fel gyökeresen a telihold!

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

DIÉTA

"64 éves vagyok, de évtizedekkel fiatalabbnak nézek ki!” - elárulta egyszerű trükkjét a nő

YESSS

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt

YESSS

Egyetlen farmerben járnak idén nyáron a francia nők, válaszd ezt te is!

YESSS

Nagy visszatérő: ez a farmer lesz a tavasz befutója

YESSS

Idén nyáron öltözz Nanushkába! Ezek lesznek a legmenőbb darabok

YESSS

Felrobbant a TitkTok, ez lesz 2024 legdivatosabb hajszíne! Vigyázz, ha tényleg kipróbálod

YESSS

Itt az új mikrotrend: figyeld a tornacipőt!

YESSS

Katalin hercegné bájosan mutatja meg a friss divatot