DIÉTA

Ezért élsz sokkal tovább, ha elhagyod a cukrot

Tudtad, hogy az elhízáson kívül számos más egészségügyi problémát, betegséget is okoz a cukorfogyasztás? Megmutatjuk, mennyivel egészségesebb lehetsz, ha megszabadulsz ettől a függőségtől!

Meglepő módon az egészségesnek hitt ételek is meglehetősen sokcukrot tartalmaznak. Így rengeteg cukrot viszel be szervezetedbe a nap folyamán, úgy, hogy észre sem veszed!

Nem is hinnéd, milyen sokat tehetsz az egészséged érdekében azzal, ha drasztikusan visszaszorítod a cukrot! Az alábbiakban felsoroljuk, milyen pozitív változások következnek be a szervezetedben.

- Az állandó éhségérzeted megszűnik, ezáltal nem fogsz annyit enni.

- Minden valószínűség szerint a vércukorszinted is helyreáll.

- A cukor az egyik legnagyobb gyulladást okozó élelmiszer, elhagyásával gyors javulás tapasztalható: visszahúzódnak a pattanások, bőröd sokkal szebb lesz, arcod kisimul.

- Mivel a cukor tartósan megemeli az inzulinszintet, a pulzusszámot, a vérnyomást és a koleszterinszintet, ezért a szív- és érrendszered egészségét is óvod azzal,  ha legalább részben elhagyod.

- Legújabb kutatások szerint a cukor változásokat idéz elő a szívizmok egyik fehérjéjében, tehát rontja a szív funkcióját is.

- A cukor kortizolt termel - ez egy olyan hormon, amitől feszültté válsz -, így megakadályozza nyugodt alvást. Amint kiiktatod a cukrot az étrendedből, sokkal figyelmesebb, éberebb leszel és jobban tudsz majd aludni. Javulni fog a memóriád és a bioritmusod is helyreáll.

- Az sem elhanyagolható tényező, hogy csökken a súlyod is, ami által szintén egészségesebb leszel. A hasi elhízásra való hajlam is csökken, ami azért is jó hír, mert ez a típusú elhízás együtt jár a szívbetegségek és a cukorbetegség magasabb kockázatával.

- Csökken a daganatos betegségek kockázata is. Kutatók már többször összefüggésbe hozták a cukorfogyasztást a rák kialakulásával. Egy olyan fehérje termelődését fokozhatja a túlzott mértékű cukorfogyasztás, amely támogatja a kóros sejtburjánzás folyamatát.

- Megszűnik az emésztési zavarok hatvan-hetven százaléka is. Csökken a gyomorfekély kialakulásának az esélye, hiszen a cukor 20-30 százalékkal növeli a gyomorsav mennyiségét.

- Csökken az epehólyag megbetegedések kockázata is.

- A cukorfogyasztás növeli a vér húgysavtartalmát, amely elősegíti a köszvény kialakulását. Így elhagyásával érezhetően jobban működnek majd az ízületeid.

- A cukor savasító hatása miatt kalciumhiányt idéz elő, ami csontritkuláshoz vezethet. Tehát kisebb lesz az esélye a csontritkulásnak is, ha egyáltalán nem fogyasztasz cukrot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

És ezeket olvastad már?