Létrehozva: 2017.02.24.

Ezért egyél meg naponta legalább két egész tojást

A tojásról sokáig azt gondolták, hogy árt az egészségnek, ám ez a tévhit mára megdõlt. Megmutatjuk, miért fontos megenned naponta két-három darabot ebbõl a tápanyagbombából.

Tápanyagok

Ami a tápanyagtartalmát illeti, a tojás valóságos csoda: van benne A-, E-, B6- és B12-vitamin, tiamin, riboflavin, folsav, vas, foszfor, magnézium, szelén és számos más vitamin, illetve ásványi anyag is. Nehéz még egy ilyen gazdag tápanyagtartalmú ételt találni.

Koleszterin

A legtöbb kritika a koleszterintartalma miatt érte a tojást. Az egészséges emberek mája napi 1000-2000 mg koleszterint termel. Egy nagyobb tojás 180-186 mg koleszterint tartalmaz, ilyenkor azonban a máj lecsökkenti saját koleszterintermelését, az összkoleszterinszint tehát nem emelkedik.

A tojásban ráadásul sok a “jó”, HDL koleszterin, ami nagyon fontos a szervezet számára – segíti a sejtek stabilitásának fenntartását, és a D-vitamin, valamint a hormonok termelését. A “rossz”, LDL koleszterintől eltérően nem tömíti el az ereket, sőt, részt vesz az érelmeszesedés kivédésében. A cukorbetegeknél ugyanakkor növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát a rendszeres tojásfogyasztás.

Kolin

A tojás kiváló forrása a kolinnak: ez a fontos tápanyag az agy fejlődését, és a memória működését segíti, az acetilkolin nevű ingerületátvivő anyag előanyaga. Aki nem fogyaszt elég kolint, az hajlamosabb az izomkárosodásokra, és a nem alkoholos eredetű májzsírosodásra. A várandós nőknek a baba egészséges fejlődése érdekében írják elő a kolin fogyasztását.

Egészséges szemek

A tojásban sok a lutein és a zeaxantin. Ezek a karotinoidokhoz tartozó vegyületek nagyon fontosak a korral járó makula-degeneráció megelőzésében, amely az időskori szemproblémák és vakság jó részéért felelős. A karotinoidok védik a szemet a napfény okozta károsodástól, javítják az éjszakai látást, és akár 50 százalékkal is csökkenthetik a szürkehályog kialakulásának veszélyét.

Jól táplált izmok

2 tojásban annyi fehérje van, mint egy adag húsban. Sokan azt ajánlják, hogy ha sovány fehérjét szeretnél magadhoz venni, csak a tojásfehérjét edd meg, de a tojás fehérjetartalmának fele a sárgájában található, úgyhogy érdemesebb megenni az egész tojást.

Szilárd csontok

A tojásban sok a kalcium és a D-vitamin, amelyek az egészséges csontok építőanyagai. A D-vitamin hatására ráadásul a szervezet több kalciumot képes felvenni. A kalciumra a véralvadáshoz, az idegek működéséhez, és az izmok összehúzódásához is szükség van.

Tartós fogyás

Mivel a tojásban rengeteg a tápanyag, jobban eltelít, mint sok másik étel. Fehérjében is nagyon gazdag, kifejezetten fogyókúra-barát eledel. Ha reggelire tojást eszel, napközben kevesebb ételt fogsz magadhoz venni, és többet fogsz fogyni.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

vg.hu

Áll a bál a Telexnél: távozások jöhetnek

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

mindmegette.hu

Káoszt hozhat a húsvét a boltokban: a Lidl, az Aldi és a Penny nyitvatartása is érintett

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

DIÉTA

"64 éves vagyok, de évtizedekkel fiatalabbnak nézek ki!” - elárulta egyszerű trükkjét a nő

DIÉTA

3 kg mínusz egy hét alatt: csodát tesz a zellerdiéta

YESSS

Ez a bikini lesz a nyár legnagyobb divatja

YESSS

Zseniális melltartó trükk: hogy ez miért nem jutott eddig eszedbe?

YESSS

A fehér tornacipőnek lőttek, ez a lapos topánka lesz tavasszal a divat

YESSS

Fura farmer lesz a tavaszi divat, vigyázz vele!

YESSS

Csodaszép körmökkel várhatod a Valentin napot: itt az idei divat!

YESSS

Így hord az év divatszínét, őrület, mennyire fiatalít!