DIÉTA

Ez a grafika megmutatja, mit művel a cukor a testeddel

Azt már régóta tudjuk, hogy a cukor ártalmas, ám egy szelet süti láttán hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, hogy valójában mennyire. Egy brit cég azonban döbbenetesen erős képekkel mutatja meg a cukor pusztítását.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A cukor az agytól a nemi szervekig, a hangulatunktól a fogainkig szinte mindent képes tönkretenni. Egy brit egészségbiztosító most részletesen is megmutatja, hogyan.

A legnagyobb veszélyben a gyerekek vannak, akiknél a sok cukor hatására nagymértékben nő az elhízás és a kettes típusú cukorbetegség veszélye, ezek pedig hosszú távon a szívet is károsítják. A fogak tönkretételén túl a cukor az immunrendszert is megbénítja: 100 gramm cukor elfogyasztása, ami egyébként egy palack üdítő cukortartalma, a következő öt órában 40 százalékkal is csökkenhet a fehérvérsejtek aktivitása, ami azt jelenti, hogy ebben az időszakban a szervezet sokkal fogékonyabb a fertőzésekre.

A felnőttek sem állnak ellen könnyen a pusztításnak. A cukor többek között depressziót, szorongást is kiválthat, mivel beleavatkozik az ingerületátvivő anyagok termelődésébe és működésébe. De hosszú távon akár még az időskori memóriazavarok is erőteljesebben fenyegetik a cukorfogyasztókat.

A fogak mellett a bőrt is tönkreteszi, a kollagénrostok roncsolása miatt a bőr nehezebben újul meg, vagyis hamarabb öregszik. A cukor okozta túlsúly már eleve növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, de a cukor még össze is húzza az ereket, növelve a vérnyomást. Ennek kockázata különösen a menopauza után járó hölgyek esetében nagy. A jó koleszterin szintjét is képes csökkenteni, ami további szív- és érrendszeri kockázatot jelent. A máj esetében a nem alkoholos eredetű zsírmáj kialakulásának kockázatát növeli, de az elhízáson és a kettes típusú cukorbetegségen keresztül a vesét is tönkreteheti.

A belekben görcsöket, puffadást okozhat, és hozzájárulhat a irritábilis bél-szindróma tüneteinek súlyosbodásához. A férfiak esetében a prosztatarák kockázatát emelheti, és a cukorbetegségen keresztül merevedési zavarok kialakulásához is vezethet. Nők esetében a nemi szervi fertőzések kockázata nő, különösen a cukorbetegek esetében nagy a kockázat. Megéri?

Ha szeretnéd látni a grafikákat, itt megteheted.

Forrás: Daily Mail
 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?