DIÉTA

Ez a 10 étel durván megemeli a vérnyomásodat

Miközben jóízûen falatozol, biztosan nem gondolsz arra, hogy éppen tömöd magadba a sót. Pedig az élelmiszerekben elrejtett só iszonyú veszélyes! Úgy emeli meg a vérnyomást, hogy nem is számítasz rá. Már csak akkor kapcsolsz, amikor jön a betegség.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Kenyér

Talán nem is gondolnád, de a friss kenyér finom ízének jó részét is a só adja. Ha valóban egészségeset szeretnél választani, keress kimondottan sószegény, teljes kiőrlésű kenyeret.

Paradicsomos ízesítők

Két evőkanálnyi ketchupben 300 mg nátrium van (a naponta legfeljebb ajánlott mennyiség 2300 mg). Ha ehhez még hozzáveszed a hamburgered és a sült krumplid sótartalmát, akkor máris teljesítetted a napi maximumot. Inkább főzd magad a paradicsomszószt kevés sóval, ha pedig étteremben eszel, válassz valamilyen más ízesítőt.

Mogyoró- és magvajak

Egyetlen adag 130-160 mg nátriumot tartalmaz. A legjobb, ha figyelsz a címkére, és olyan magvajat vásárolsz, amelyben nincs sem hozzáadott só, sem pedig cukor.

Gabonapelyhek

Ezeknek a reggeli ételeknek a cukortartalma is magas, de a sótartalmuk sem elhanyagolható. Válaszd helyettük inkább a teljesen natúr zabpelyhet.

Túrókrémek

A bolti túrókrémek helyett vegyél inkább natúr túrót, és ízesítsd te magad. De a joghurt is jó megoldás, ha extra kalciumra, vagy egy kis finomságra vágysz.

Sportitalok

Az elektrolitok pótlására kitalált sportitalokban rengeteg a nátrium. A hobbisportolók túlnyomó többségének viszont bőven elegendő, ha vizet iszik, így ezek fogyasztását nyugodtan abba is hagyhatod.

Zsírszegény ételek

A zsírszegény, fogyókúrás ételek javítására gyakran használnak cukrot vagy sót. Épp ezért érdemes ezeknek az ételeknek inkább a zsíros változatára szavazni, különösen, ha tejtermékekről van szó.

Konzervek

Az valószínűleg nem titok, hogy a konzerv készételekben rengeteg a só, de a konzerv zöldségek sem jobbak: ahhoz, hogy hosszú időre frissek maradjanak, nagyon sok sóra van szükség. Ha teheted, válaszd inkább a fagyasztott zöldségeket.

Felvágottak

A só a felvágottak leggyakoribb tartósító- és ízesítő szere. Egyetlen szelet gépsonka vagy szalámi akár 200 mg nátriumot is tartalmazhat! Ha szendvicset eszel, használd fel inkább az előző napi sült hús maradékát.

Salátaöntetek

Az üvege, kész öntetek ízét a leggyakrabban sóval turbózzák fel. Jobban jársz, ha két rész olívaolajat összekeversz egy rész ecettel, és egy kevés összenyomott fokhagymával vagy zöldfűszerekkel, és ezt kanalazod a salátára.

címkék: