DIÉTA

Durva hiba: Ezt rontja el szinte mindenki a paleo-diétában

A paleo-diéta egyik alapelve, hogy térjünk vissza elődeink tiszta táplálkozási szokásaihoz. Egyes kutatások szerint viszont a fanatikus paleósok szigorúbban korlátozzák az étrendjüket, mint kellene.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A mai elszánt paleósok sok húst és halat, zöldségeket, valamint korlátozott mennyiségű gyümölcsöt és diófélét fogyasztanak. Izraelben, a Jordán folyó völgyében dolgozó régészek azonban nemrég felfedezték, hogy a 780 000 évvel ezelőtt arrafelé élt barlanglakó őseink étrendje meglehetősen változatos volt.

Ezek az emberek sok zöldséget, gyökérzöldséget, magot, olajos magvakat és gyümölcsöket fogyasztottak. A húsnak és a halnak is megvolt a helye az életükben, de a többi ételt gyakrabban fogyasztották – már csak azért is, mert ezek könnyen hozzáférhetőek voltak.

Természetesen mindig azokat az ételeket ették, amelyeknek szezonja volt, hiszen nem ismerték a tartósítást. Viszont sokat főztek, mert a tüzet már ismerték – néhány olajos mag, gyökér és más, az étrendjükben szereplő növény ugyanis főzés nélkül mérgező. Nem voltak – nem is lehettek – nagyon válogatósak, azt ették, amit találtak. Aki tehát valóban az ősök életmódját szeretné követni, az a legjobban akkor cselekszik, ha igyekszik minél változatosabban étkezni, és minél kevesebb dolgot kihagyni az étrendjéből.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?