Létrehozva: 2023.04.01.
Módosítva: 2023.04.09.

Kiderült a nagy titok: ez okozza a diéta közbeni ingerültséget

Aki diétázott már valaha, az tudja mit jelent az éhségérzet. Azonban ezeknek a praktikáknak köszönhetően ez már a múlté lehet és még ezt is elkerülhetjük vele.

A különböző diéták alatt már sokan tapasztalhattak éhségérzetet, ami a hangulatunkra is negatív hatással lehet. Íme néhány nagyszerű tanács, amivel tehetünk ez ellen.

Fogyás fogyókúra diéta sablon
Fotó: Pexels

Így fogyhatunk stresszmentesen

A legfontosabb feladat, hogy próbáljuk meghatározni, mi okozza a hangulatingadozásainkat, és térjünk vissza a boldogabb, egészségesebb önmagunkhoz. Vegyük sorra, mit tehetünk ennek érdekében!

1. Csökkentsük fokozatosan a kalóriákat!

A fogyás a kalóriabevitel csökkentését és a kalóriaégetés növelését jelenti, ami nem könnyű feladat. Ennek oka, hogy a hirtelen és drasztikus ételmegvonás miatt a szervezetünk gőzerővel elkezdi raktározni az energiát, nehogy éhen haljunk. A legtöbb esetben a fogyás ezért jellemzően kisebb mértékű, mint amire számítottunk, és ez már önmagában elég ok arra, hogy ingerlékenyebbek legyünk. Az extrém kalóriaszűkítő diéták nem vezetnek hosszú távú fogyáshoz. Ehelyett kortizolfelszabadulást okoznak, amit a szervezet stresszként értelmez. A stressz és a felesleges kortizol pedig hozzájárul a súlygyarapodáshoz, emellett negatívan befolyásolhatja a hangulatot is, amit a nélkülözés és az éhségérzet súlyosbít. Ezért rendkívül fontos, hogy lassan, fokozatosan csökkentsük a kalóriabevitelt.

2. Kellenek az összetett szénhidrátok

A glikémiás index (GI) az élelmiszerekben található szénhidrátok rangsorolását jelenti az alapján, hogy milyen ütemben emésztődnek és szívódnak fel, illetve milyen gyorsan befolyásolják a vércukor- és inzulinszintet. A magas glikémiás indexű élelmiszerek drámai vércukorszint- és hangulatváltozásokat okoznak. Elfogyasztásuk a vércukorszintet hirtelen megemeli, a gyors emelkedést pedig gyors esés követi. Ha a vércukorszint túl gyorsan vagy túlságosan leesik, a szervezet kortizolt, adrenalint, növekedési hormont és glükagont szabadít fel, hogy az értéket visszaemelje a megfelelő szintre. Ezeknek a hormonoknak a növekedése szorongást, ingerlékenységet és éhséget okoz. A szénhidrátok fokozhatják a hangulat stabilizálásáért felelős szerotonin felszabadulását is. Ha csökkentjük a bevitelét, a szerotoninszint is csökken, ami kedélyállapot-ingadozásokat okozhat. Ezért nagyon fontos, hogy az étrendünk tartalmazzon összetett szénhidrátot, amelyek nem okoznak gyors vércukorszint-emelkedést. Ha a szénhidrátokat zsírral, fehérjével vagy rosttal párosítjuk, az lassíthatja az emésztést és csökkentheti a glükózkiugrásokat. Az összetett szénhidrátokat főleg természetes növényi élelmiszerekben, például hüvelyesekben, gabonafélékben, zöldségekben és gyümölcsökben lehet megtalálni. Ezek az élelmiszerek nem csupán kedvező glikémiás indexük, hanem mikrotápanyag-tartalmuk miatt is fontosak a szervezetünknek.

3. Düh ellen hidratáljunk!

A testtömeg akár 60%-a víz. A víz védi a szerveket, fenntartja a testhőmérsékletet, kenegeti az ízületeket, segíti az anyagcserét, megszabadít a salakanyagoktól, és még sok minden mástól. Az enyhe dehidratáltság dühöt, fáradtságot és hangulatingadozást okozhat. Ha nem iszunk elég vizet, az fejfájást és koncentrációs nehézségeket is okozhat.

4. Pótoljuk a B12-t!

A B12-vitamin a szervezetben számos kémiai reakcióért felelős. Ha a kémiai reakciók nem a maximális hatékonysággal működnek, a táplálék nem alakul át maradéktalanul energiává, ami súlygyarapodáshoz, éhségérzethez és kedélyállapot-változáshoz vezet. A B12-vitamin pótlása növelheti az energiát, javíthatja a hangulatot és támogathatja a fogyást.

5. Aludjunk jól!

Az alváshiány nagyban hozzájárul a rossz hangulathoz. Mindenki ingerlékeny és lobbanékony, ha nem tud pihentető alvást biztosítani magának. Az alvás a fogyás szempontjából is fontos. Az alváshiány az elhízás egyik kockázati tényezője. A leptin és a ghrelin, az étvágyat szabályozó kulcsfontosságú hormonok egyensúlyának felborulását okozza. Az alváshiány csökkenti a növekedési hormont is, és növeli a kortizolt, ami szintén hozzájárul a súlygyarapodáshoz. Ráadásul, amikor nem alszunk eleget, hajlamosak vagyunk magasabb kalóriatartalmú ételeket választani, mint egyébként tennénk.

6. Viszlát érzelmi evés!

Ismerjük fel, ha érzelmi alapon eszünk. Ez általában a stresszhez, az unalomhoz kapcsolódik, vagy csak önmagunkat akarjuk megjutalmazni. Ilyen például, amikor egész nap dolgozunk, és közben leszaladunk a büfébe inni egy forró csokit vagy befalni egy sütit. Ez a fajta éhség inkább a fejben jelentkezik, nem pedig tényleges éhség. Hogy ezt elkerüljük, próbáljuk meg előre megtervezni az étkezéseket, és vigyünk magunkkal ételt, hogy ne essünk kísértésbe. Ha mégis elcsábulunk, ne kezdjünk önmarcangolásba, mert az megint csak ingerültséget eredményez. Gondoljunk arra, hogy hosszú távon szeretnénk fenntartani az új életmódunkat, ezért néha egy kis kilengés simán belefér - írja a Fanny magazin nyomán a  mindmegette.hu.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az 54 éves Heather Graham ruhája semmit nem bíz a képzeletre - fotók, videó

origo.hu

Oroszország háborús üzenetet küldött Izraelnek és Iránnak

borsonline.hu

"Hiába kiabáltam, hogy állítsák meg" – piroson tekert át a hároméves kecskeméti kislány

mandiner.hu

Van egy sokkal találóbb kifejezés erre a mocskos, alávaló, szemét gazemberre

ripost.hu

Sokan lemondanak róla, Hosszú Katinka így juthat ki az olimpiára

magyarnemzet.hu

Klopp már nem hisz két játékosában, az egyik Szoboszlai – így látják Liverpoolban

origo.hu

Sejtelmesen üzent Stana Alexandra

astronet.hu

A Megértés angyala védelmez minket április 15. és 20. között

ripost.hu

Már Jürgen Klopp is lemondott róla? Szoboszlait támadják Angliában

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

ripost.hu

Súlyos dologgal vádolják a nézők a Házasság első látásra szereplőjét

ripost.hu

Tízéves átok alól szabadulnak ezek a csillagjegyek, így találhatod meg a társad idén tavasszal...

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

DIÉTA

"64 éves vagyok, de évtizedekkel fiatalabbnak nézek ki!” - elárulta egyszerű trükkjét a nő

DIÉTA

3 kg mínusz egy hét alatt: csodát tesz a zellerdiéta

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!