kulcsár edina
Zsíros és fûszeres? Gyakran halljuk, ha magyaros konyháról van szó. Ezért aztán a fogyókúrázók a hizlaló alapanyagokkal együtt hajlamosak kerülni a fûszereket is. Pedig többségük nem csak izgalmas ízeket csempész az unalmas diétákba, hanem valóságos csodaszer!
A fogyást sokszor nehezíti, hogy lelassul az anyagcseréd, szervezeted nem képes elég gyorsan feldolgozni az ételeket, így azok egy része zsír formájában lerakódik.
Ellenben, egyes szakemberek szerint, ha ügyesen fűszerezel, mindezt elkerülheted.
A friss vagy szárított zöldfűszerek többsége ugyanis vérbőséget okoz a gyomorban, serkenti az emésztést, az anyagcserét és a salakanyagok kiürülését, végső soron a zsír lebontását. A fűszeres ételek ráadásul hamarabb jóllakottság érzetet biztosítanak, így megakadályozzák, hogy túledd magad. Keri Glassman dietetikus, a fűszerdiéta amerikai ötletgazdája szerint ezért elengedhetetlen a fűszerek használata.
A fűszerdiéta 4 alapszabálya
Mindegy, hogy az ázsiai vagy a magyaros, sós vagy édes ételeket kedveljük-e, a fahéj mindenképp remek kiegészítő, közismert zsírégető fűszer. Fertőtlenítő, baktériumölő hatása mellett segíti a vércukorszint szabályozását, ezzel elűzi vagy megelőzi a hirtelen fellépő farkaséhséget. Akkor a leghatásosabb, ha a reggeli italunkba csempésszük bele, cukor helyett.
A keleti konyha kedvelt fűszere gyorsítja az emésztőnedvek termelését és a bélmozgást, így segíti a gyomor munkáját. A csípőssége révén az egész testet melegíti és aktiválja a salakanyagok távozását, ezáltal méregtelenít is. Ünnepek idején különösen hasznos, mert gátolja a puffadást és megnyugtatja a bélrendszert. Édes ízekhez is illik, teának is kiváló.
Mindenki tart konyhapolcán borsszórót, de kevesen tudják, hogy ez a teljesen átlagos fűszer kitűnő társ lehet a fogyásban. A csípősségéért felelős piperin a kutatások szerint gátolja a zsírsejtek képződését a testben, és legalább nyolc százalékkal felgyorsítja a zsíranyagcserét. Emellett csökkenti a koleszterinszintet és segít meggyógyulni az emésztési zavarokból. Hatása úgy a legjobb, ha frissen őröljük!
Ahhoz, hogy segítse a fogyást, nem kell egy fűszernek feltétlenül csípősnek lennie, hiszen a kapor is kiválóan gyorsítja az emésztést. Emellett enyhíti a gyomorfájást és a puffadást, illetve csillapítja a menstruációs fájdalmakat is. Salátaöntethez, halakhoz, sovány joghurthoz vagy túróhoz ajánljuk.
Ha gondoskodtunk az ablakban mini konyhakertről, akár egész évben nyesegethetjük a friss rozmaringleveleket. Nem túl igényes növény, ugyanakkor szárított formában sokat veszít jótékony hatásaiból. Illatos, finom, és olajai elképesztő módon serkentik a zsírok lebontását.
... így nevezi a fűszereket Keri Glassman táplálkozási szakértő. Nem csak fogyókúrában, de a legkülönfélébb betegségek kezelésében lehetnek segítőink,ó. Alacsony vérnyomásra gyógyír a rozmaring, a bazsalikom vagy a koriander, cukorbetegségre a kömény és a mustár. Az emésztési problémák ellen hatásos az ánizsmag, a borsmenta, a citromfű, a petrezselyem és a rozmaring. Szív- és érrendszeri megbetegedés esetén pedig levendula, citromfű, köménymag, kapor, majoránna, kakukkfű, fahéj és szegfűszeg ajánlott.