MELÓ

Zsír­for­ra­da­lom! A man­ga­lica be­vette Ame­ri­kát

Gön­dör szőrű man­ga­li­cá­ink meg­hó­dí­tot­ták az Új­vi­lá­got. No, per­sze nem a maguk lábán men­tek, hanem vit­ték őket, kol­bász, sza­lonna, zsír for­má­já­ban.
címkék:
Sztárok lettek Amerikában (Fotó: MTI)
Sztárok lettek Amerikában (Fotó: MTI)

A mangalica 2010-ben New Yorkban egy sztár szakácsokból álló zsűri előtt mutatkozott be először. Akkor valóságos zsírforradalomról írtak az ottani lapok. Az első amerikai importőr, Heath Putnam, akinek cége a Wooly Pigs (vagyis Gyapjas Malacok) nevet viselte, a zsírsertések forradalmáról beszélt az esemény megnyitóján. A jelenlévők kóstolót is kaptak.

EZT OLVASTAD MÁR?

Mangalica juharsziruppal

Már nem csak Magyarországon ismerik a mangalica termékeket (Fotó: MTI)
Már nem csak Magyarországon ismerik a mangalica termékeket (Fotó: MTI)

A szakácsok számunkra szokatlan ötletekkel rukkoltak elő: megízleltették, milyen az, amikor a mangalicahúst juharszirupos lében konfitálják, vagy hogy milyen a hagyományos skót teasütemény, ha mangalicazsírból készítik.

Az amerikai nagykövet, Collen Bell már kóstolta (Fotó: MTI)
Az amerikai nagykövet, Collen Bell már kóstolta (Fotó: MTI)

A kóstoló mellett azt is megosztották a résztvevőkkel, miért olyan különleges a mangalica íze: hagyják a disznókat úgy élni, ahogy akarnak. Sokakat meggyőzött a bemutató, és rendeltek is a mangalicából, borsos ára ellenére. Kilója kb. 21 dollárba került (a jelenlegi árfolyamon 5600-5700 Ft-ba). Igazi luxushús lett a mangalica.

Eközben a címlapon

Már szabad a vásár

Malaca van annak, aki ilyet tart (Fotó: MTI)
Malaca van annak, aki ilyet tart (Fotó: MTI)

A történet azonban nem volt ennyire egyszerű.Az export csak 2013-ban indulhatott el Magyarországról, a mangalica akkor is kivételnek számított a hazai húsok és húskészítmények között.Onnantól nemcsak a hosszan érlelt húskészítményeket engedték be az Egyesült Államokba, hanem a feldolgozatlan húst is. Korábban csak a nem Magyarországon tenyésztett mangalica sertések húsát lehetett bevinni, illetve néhány tenyésztő helyben is dolgozott.

A mangalicát időközben megkedvelték a spanyolok és a japánok is. Reményeink szerint hamarosan a világ minden pontján szerepel majd a jobb éttermek étlapján.

címkék: