FAZÉK

Zse­ni­á­lis újí­tás! Így lett epres a pis­kó­ta­te­kercs

Ez az epres te­kercs olyan gyö­nyörű, hogy le­esik az állad! De annak is, aki­nek sütöd. Az el­ké­szí­tése él­ve­ze­tes és egy­szerű. Lá­nyos szü­le­tés­nap kö­ze­leg? Ne is gon­dol­kozz máson, ennél tö­ké­le­te­seb­bet nem le­hetne ki­ta­lálni.

Ez egy igazi lányos desszert. Az apró virágdíszek, belesütve a tekercsbe, egészen különlegessé teszik a megjelenését.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Valódi tavaszi édesség, a legszebb ajándék lehet bármely kislány, hölgy szülinapjára. Most van az eperszezon, nem lehet ennél időszerűbb ez a süti!

Előkészítés: 45 perc, sütés: 12 perc.

HOZZÁVALÓK 12 SZELETHEZ

Virágmintás díszítéshez:

  • 1 kis tojás
  • 2ek (30g) cukor
  • 1/3 csésze + 1 ek (50g) liszt
  • 1ek (14g) vaj, olvasztva
  • piros ételfesték

Csokoládés piskótatésztához:

  • 4 tojás
  • ½ csésze (100g) cukor
  • 2ek (28g) növényi olaj
  • 1tk (5g) vaníliakivonat
  • 1/3 csésze + 1 ek (50g) liszt
  • 1/3 csésze (40g) fekete, édesítés nélkül kakaópor
  • 1tk (4g) sütőpor
  • ½ tk (2g) só

Töltelékhez:

  • 150g fehér csokoládé eldarabolva
  • 3ek (45g) tejszín
  • 1 csésze (240g) tejszín, lehűtve
  • 250g friss eper, finomra vágva

ELKÉSZÍTÉS:

Virágdísz tésztája

1. Egy kis tálba üsd bele a tojást. Szórd rá a cukrot, és habverővel keverd simára.

2. Add hozzá az olvadt vajat, majd kavargatás után a lisztet is. Keverd simára, majd színezd eperszínűre a piros ételfestékkel.

3. Vékonyan olajozz ki egy 30x40 cm-es tepsit. Fektesd bele a virágmintás papírt, majd fedd be sütőpapírral. Simítsd le.

Eközben a címlapon

4. Habdísz-adagolóval, a mintákat követve, nyomj ki virágmintákat a sütőpapírra. Tedd a fagyasztóba 15-20 percre, míg elkészíted a piskótatésztát.

Piskótatészta

1. Melegítsd be a sütőt 180 Celsius-fokra.

2. Üss fel 4 tojást, öntsd egy nagy keverőtálba. Szórd bele a cukrot. Elektromos habverővel verd kemény habbá.

3. Keverd bele a vaníliakivonatot, az olajat.

4. A száraz hozzávalóknak vegyél elő egy másik, közepes tálat. Tegyél bele egy nagy szűrőt vagy szitát. Abba adagold a lisztet, kakaóport, sütőport, sót. Szitáld át, és keverd jól össze.

5. A tojásos habba, állandó gépi keverés mellett, óvatosan szórd bele a kakaós száraz mixet. Keverd simára.

6. Vedd elő a virágmintás sütőlapot. Öntsd rá a tésztát, és oszd el egyenletesen egy spatulával.

7. Süsd 10-12 percig. Egy fogpiszkálót a közepébe szúrva ellenőrizheted, hogy kész-e. Ha már nem ragad, kész.

8. Szórd meg porcukorral, hogy ne ragadjon. Egy másik tepsi segítségével fordítsd meg a tésztát, és húzd le a sütőpapírt. Fordítsd vissza. Takard le újra egy sütőpapírral, sodord össze. Ezt addig lehet megtenni, míg a tészta forró vagy legalább jó meleg. Összetekerve hagyd kihűlni tökéletesen.

Töltelék

1. Szórd a csokoládét és 3ek tejszínt egy hőálló tálba. Gőz fölött, alacsony hőmérsékleten olvaszd meg. Hagyd kihűlni szobahőmérsékletűre.

2. Egy másik tálban verd kemény habbá a hűtött tejszínt. Óvatosan forgasd bele a felvert tejszínt a fehércsokis öntetbe.

3. Hűtsd be kis időre, majd terítsd szét a kiegyenesített piskótalapon. Hagyj ki a széleken körbe 2 - 2 és 1/2 centit.

4. Szórd meg az eldarabolt eperrel, majd óvatosan (ugyanabban az irányban) tekerd vissza.

5. Hűtsd be legalább 2 órára, utána szépen szeletelhető.

Nézd meg a videót, hogyan készül ez a látványos finomság!