INSIDER

Zse­ni­á­lis öt­let­tel men­tik meg a ma­gyar ku­tya­faj­tát

Be­lé­pett a pol­gár­őr­ségbe egy tíz­éves nős­tény ku­vasz, ezzel pedig hi­va­ta­lo­san is ő Ma­gyar­or­szág első pol­gárőr ku­tyája! Jáz­min Zug­ló­ban állt mun­kába, ez a ki­len­ce­dik vizs­gája.
  • Szerző: Ripost

Félelmetes a hatalmas fehér kutya, amint elénk szalad, de gazdája szavára rögtön megváltozik, barátságossá válik. A kuvaszt, ami régi magyar fajta, eredetileg is őrzésre alkalmazták, így hát tulajdonságainál és megjelenésénél fogva is alkalmas arra, hogy jó társa legyen a polgárőröknek. Jázmin gazdája Pischoff Ferenc, a Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület elnöke, ő képezte ki az első polgárőr kutyát a most indult program keretein belül, amit az Országos Polgárőr Szövetség indított állami támogatással.

Fotó: Markovics Gábor
EZT OLVASTAD MÁR?

Azzal kerestek meg a polgárőrök, hogy hivatalosan is alakítanak egy kutyás szekciót, és mindenképp ezzel a magyar kutyafajtával szeretnének dolgozni. Tulajdonságai miatt a kuvasz a legmegfelelőbb fajta erre a feladatra - mondta a -nak Pischoff Ferenc, aki reméli, hogy a program segít a fajta fennmaradásában.

Míg a nyolcvanas években 2-3 ezer törzskönyvezett kuvasz volt itthon, ma már alig kétszáz.

A külföldiek jobban megbecsülik a különleges képességekkel rendelkező őrző fajtát, mint szülőhazája, mert közben a világban egyre elterjedtebb.

Az Ebtenyésztők Országos Egyesülete most 25 kuvaszkölyköt ajánlott fel a polgárőrségnek, így félévente öt kölyköt adnak át. A 70 éves Pischoff Ferenc vállalta a kiképzés irányítását, és azt, hogy melyik kutya kihez kerül, ő dönti el egy viselkedésteszttel.

Fotó: Markovics Gábor

Az első öt kiskutyus kiképzése márciusban kezdődött, ők nagyjából két év múlva tehetnek polgárőrvizsgát. A gazdájuk, a polgárőr képezi ki őket, hiszen az ő szavukra kell hallgatnia az állatnak, hozzájuk kell alkalmazkodnia. Az én Jázminom azonban már letette a polgárőr vizsgát, megelőzve az összes kutyust az országban – büszkélkedett Pischoff Ferenc, aki azután állt polgárőrnek, hogy a kutyáját levizsgáztatta, ő maga csak a jövő héten tesz vizsgát és utána állhat munkába Jázminnal. Úgy tervezi, hogy másik, ötéves kuvaszát, Bíbort is kiképezi, és a két kutyával jár majd őrködni.