FAZÉK

Zse­ni­á­lis ko­cso­nya­trükk: Mos­tan­tól le­he­tet­len el­ron­tani

Most dü­bö­rög a sze­zon, há­zi­asszo­nyok száz­ez­rei ké­szí­tik el újra és újra a tél egyik leg­fi­no­mabb ma­gyar fo­gá­sát, a ko­cso­nyát. De hogy mitől lesz iga­zán át­lát­szó és rez­gős? Boros Vali el­árulta a tit­kot!

A kocsonyát senkinek nem kell bemutatni: ez a rezgő, ízes finomság a hideg napokon esik a legjobban. Nem véletlen, hogy a kemény fagyok beálltával kezdik főzni a háziasszonyok; no de nem mindenkinek sikerül jól. Boros Vali, a szabolcsi háziasszony elárulta a tökéletes kocsonya titkát. Ha így készíted, biztos, hogy az egész család megnyalja utána a tíz ujját!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hozzávalók:

4 félbevágott köröm

1 hátsó csülök, kicsontozva

sertésbőr

4 teáskanál só

Eközben a címlapon

2 fej közepes vöröshagyma

2 fej fokhagyma

10-15 szem bors

3 kisebb sárgarépa

petrezselyem

Elkészítés

1. A megmosott és megtisztított húst tedd egy tíz literes fazékba, majd öntsd fel vízzel.  Ha felforrt, szedd le a habját, majd tedd bele a négy teáskanál sót.

2. Három-négy percig főzd nagy lángon; Vali szerint erre azért van szükség, mert a só még kidobja a húsból, amit kell. Ha újra felhabzott, megint szedd le a habját.

3. Ezután jöhet a főzés kis lángon; ehhez már tedd hozzá a megpucolt vöröshagymát, a pucolt, gerezdekre szedett fokhagymát, a borsot. Főzd két órát lassú tűzön, majd add hozzá a répát és a petrezselymet.

4. Ezután lassan főzd még hat órán keresztül. A szabolcsi háziasszony szerint a jó kocsonya titka a hosszú főzési idő és a lassú tűz: éppen csak gyöngyözzön a lé, és akkor van készen, ha a hús lefordul a csontról.

5. Egy szűrőlapáttal szedd ki a húst, majd merd a lét szűrön keresztül tányérokba – és már mehet is a hidegre dermedni.