KÜLFÖLD

Még több zseb­pénzt dug a német kor­mány a mig­rán­sok zse­bébe

A szö­vet­ségi mun­ka­ügyi mi­nisz­ter által elő­ter­jesz­tett ter­vek sze­rint 11 szá­za­lék­kal nö­vel­nék a mig­rán­sok­nak járó zseb­pénzt. Az öt­le­tért sokan nem ra­jon­ga­nak.
  • Szerző: wm

Hubertus Heil szociáldemokrata politikus azzal indokolta tervét, hogy már három éve nem emelték ezt a bevándorlók számára elérhető juttatást, a német kormánynak pedig kötelessége az árak növekedését követnie, és a szociális juttatásokat azokhoz mérten kiegészíteni. A migránsok eddig 135 eurónyi zsebpénzt kaptak havonta, ez az összeg a jövőben elérheti a 150 eurót (47 ezer forint) is. A német kormány az egyedülálló, felnőtt migránsokat támogatja zsebpénzzel, hogy ezáltal különböző társadalmi eseményeken tudjanak részt venni, és segítsen a beilleszkedésükben.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A szociális juttatással azonban nem kell elszámolni a bevándorlóknak, így azt meglehetősen kevésszer költik például színház- vagy múzeum- jegyek vételére. A kormánykoalíció másik pártjában, a Német Kereszténydemokrata Unióban politizáló Thorsten Frei szerint ez nem a legjobb ötlet.

Ezzel egyértelműen nem a megfelelő üzenetet küldenénk a még útnak nem indult afrikai és közel-keleti migránsok számára

– nyilatkozott Frei, aki hozzátette, hogy már így is Németországban költik a legtöbb pénzt a különböző szociális juttatásokra. Nem véletlen, hogy az Európába tartó migránsok nagy többsége Németországban szeretne letelepedni. A munkaügyi minisztérium szóvivője szerint, ha a javaslatot át tudják verni a kormányon, akkor 2020-ban lépne életbe az új rendelet.