INSIDER

Zaj­lik a bú­csúz­tató, meg­szó­lalt a Hab­le­ány-ka­pi­tány csa­lád­já­nak az ügy­védje

A Hab­le­ány ka­pi­tá­nyá­tól és mat­ró­zá­tól vesz­nek végső bú­csút. Mos­tanra egy­ér­telmű hely­ze­tet fes­te­nek le a túl­élők val­lo­má­sai.
  • Szerző: Ripost

Zajlik a Hableány magyar áldozatainak búcsúztatója. Ennek kapcsán szólalt meg a hajóskapitány családjának ügyvédje, aki szerint a rendőrség 300 oldalas kihallgatási jegyzőkönyve alapján elmondható, egyértelmű helyzetet festenek le dél-koreai túlélők vallomásai a május végi dunai hajóbaleset pillanatáról.

Fotó: Markovics Gábor
EZEKET OLVASTAD MÁR?

Gulyás Krisztián az M1-en elmondta: a túlélők közlése szerint a Viking Sigyn szállodahajó hirtelen jelent meg a Hableány mögött, és szinte mindenkiben felmerült annak a lehetősége, hogy baleset fog történni. Az ügyvéd álláspontja szerint a tragédia a szállodahajó, illetve az azt vezető kapitány mulasztásának következménye.

Fotó: Markovics Gábor

Mint mondta, a kormányállás hangrögzítője révén kiderült, hogy az egyik utas jelezte a Viking Sigyn kapitányának, hogy elütött egy hajót, továbbá az is bizonyos, hogy a szállodahajó rendszere az ütközés előtt másfél perccel jelezte, hogy előttük halad egy másik hajó.

Gulyás Krisztián megerősítette, hogy a Viking hajónaplóját kiradírozható tollal írták, és azt is, hogy a kapitány adatokat törölt telefonjáról az ütközés után.

A Hableány sétahajó május 29-én este a Margit híd közelében süllyedt el, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. A balesetet követően hét koreait sikerült kimenteni, illetve hét holttestet találtak. Azóta újabb 20 holttest került elő, egy embert még keresnek a hatóságok. A magyar áldozatoktól pénteken vesznek végső búcsút.