KÜLFÖLD

Zűr­za­var Fran­cia­or­szág­ban, a bel­ügy­mi­nisz­ter fe­nye­ge­tő­zik

Szom­ba­ton 65 000 rend­őrt fog­nak moz­gó­sí­tani or­szág­szerte, a ki­egé­szítő tar­ta­lék­kal együtt - ígérte Ch­ri­stophe Cas­taner. Egy friss fel­mé­rés sze­rint a la­kos­ság 72 szá­za­léka tá­mo­gatja  a sár­ga­mel­lé­nye­se­ket.
  • Szerző: SZM

E pillanatban csak a bizonytalanság biztos Franciaországban. Szinte percenként jelennek meg új hírek a sárgamellényesekről, de arról, hogy lesz-e vagy sem negyedik tüntetés szombaton Párizsban, még senki sem tud biztosat.

Mindenesetre Christophe Castaner belügyminiszter arra kérte a “moderált” sárga mellényeseket, hogy elégedjenek meg azzal, hogy a kormány  fél évig nem emeli meg az üzemanyagokba épített adót – részint azzal fenyegette meg őket, hogy országszerte 65 000 rendőrt és kiegészítő tartalékot fognak mozgósítani a hétvégén.

EZT OLVASTAD MÁR?

A blokádok folytatásának több oka is van. Több cikk szerint

a sárga mellényesek nem elégedettek az üzemanyagok árának féléves befagyasztásával, mert azt csak taktikai időhúzásnak tekintik. Ennél fontosabb, hogy számtalan egyéb követelésükre még semmilyen választ nem kaptak.

Ezek között volt például a minimálbér 1300 euróra való emelése, amelyről éppen ma nyilatkozott Muriel Pénicaud munkaügyi miniszter, aki szerint januártól ez 1210 euró lesz, tehát nem éri el azt amit a tiltakozók szeretnének.

Minden friss hír ezen az oldalon percről-percre követhető. Ma reggel tízkor például François de Rugy környezetvédelmi miniszter egy reggeli tévéműsorban bejelentette, hogy

a kormány már dolgozik az elektromos áram árának befagyasztásán is és a gáz árát januártól 2-3 százalékkal csökkenteni fogják.

Húsz perccel később jött a hír, hogy a sárga mellényesek felfüggesztették a Brest et de Lorient mellett lévő benzintárolók blokádját ám sok másét még nem.

Eközben a címlapon

Fél 11-kor kiderült, hogy még mindig 650 olyan benzinkút van Franciaországban, ahol nem lehet tankolni.

11:15 Még mindig több iskolában tiltakoznak a diákok

11:19 A CGT és FO közeledési szakszervezetek vasárnap estétől kezdve határozatlan időre sztrájkot hirdetnek

11:49 Törnek-zúznak Grenobleban a diákok, elszabadultak az indulatok

12:30 Lezárták Saint-Malo kikötőjét a sárga mellényesek, a kompokat máshova irányították

14:21 Macron akár novemberig is felfüggesztette volna az üzemanyagok áremelését...

folytatása következik...