INSIDER

Vörös ri­asz­tást adtak ki: kínzó napok vár­nak az or­szág ezen te­rü­le­tén élőkre

Az Al­föld egyes te­rü­le­te­ire a leg­ma­ga­sabb szintű fi­gyel­mez­te­tést adták ki.
  • Szerző: Ripost

Extrém magas parlagfű pollenkoncentráció miatt figyelmeztetést adott ki az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) vasárnapra az Alföld egyes területeire.

Fotó: Sulyok László
EZEKET OLVASTAD MÁR?

Szigeti Tamás, az OKI levegőhigiénés és aerobiológiai osztályának vezetője az MTI-nek vasárnap elmondta, jelenleg az ország egész területén magas a parlagfű pollenszórása, ami másodfokú figyelmeztetésnek felel meg.

Az Alföld egyes területein, Kecskemét és Szeged térségében azonban extrém magas lesz a parlagfű pollenjének koncentrációja.

A szakember elmondta, főként zivatarok környezetében a kezdeti viharos időszak is megemelheti a pollenkoncentrációt, ilyenkor az arra érzékenyeknél asztmatikus tünetek is jelentkezhetnek.

Szigeti Tamás kiemelte, hogy az elkövetkező napokban fokozódik a pollenterhelés, a pollenszezon csúcsát szeptember első hetére várják a szakemberek. Akinek allergiás tünetet okoz a parlagfű, mindenképpen forduljon szakemberhez, hiszen gyógyszeres kezeléssel a tünetek enyhíthetők - tette hozzá.

A szakember azt javasolja, hogy ezekben a hetekben érdemes kora reggel, vagy késő este szellőztetni, a mosott ruhát ne a szabadban szárítsuk, valamint lehetőség szerint naponta mossunk hajat és gyakrabban cseréljünk ágyneműt, hiszen ezekben is megtapadhatnak a pollenszemek.

Eközben a címlapon
Szóljon, ha parlagfüvet lát! Várjuk olvasóink jelzését a parlagfűvel fertőzött területekről. Felháborítja valami, és senki nem tesz semmit? A Ripost segít! E-mail cím: ripostinfo@ripostmedia.hu Postacím: 1033 Budapest, Kórház u. 6-12. Fogjunk össze, mentesítsük a parlagfűtől Magyarországot!