INSIDER

Víz alatt he­gesz­te­nek a bú­vá­rok, így pró­bál­ják ki­emelni a Hab­le­ányt

A munka csak egy pár órára akadt el, ami­kor egy óri­ási usza­dék­fát kel­lett el­vinni a hajó kö­ze­lé­ből. A to­vábbi lé­pé­sekre is fény de­rült.
  • Szerző: Ripost
Fotó: Sulyok László

Sajtótájékoztatót tartott a Duna partján a Terrorelhárítási Központ (TEK). Jasenszky Nándor, a Társadalmi Kapcsolatok Osztály vezetője elmondta, víz alatti hegesztésbe kezdtek a búvárok, hevedereket húznak át a Hableány alatt.A TEK közölte, hogy amióta a munka folyik, és össze kell fogni ebben a „nagy szakmai kihívásban”, egyre inkább „egy nyelvet beszélnek a szakemberek”.

Az is kiderült, hogy szerdán kezdődtek azok a munkák, amelyek már kifejezetten a hajóroncs kiemeléséreirányulnak. A búvárok most már hegesztenek és kötési pontokat alakítanak ki a Hableányon, ezek segítségével fogják majd a roncsot kiemelni.

EZT OLVASTAD MÁR?

A következőkben hevedereket fognak áthúzni a hajó alatt, ezeket fogja majd meg a Clark Ádám úszódaru, és a helyszín melletti két uszályra teszik a Hableányt. Ha a munka közben bármikor újabb holttest kerül elő, a folyamatot megállítják, és a kegyeleti szempontok kerülnek előtérbe.

A sodrás és a látási viszonyok változatlanok, a Duna pedig nem apad a kívánt mértékben – hangzott el a tájékoztatón.