MAMAKLUB

Óri­ási vita az anyu­kák kö­zött: Sza­bad-e egy ágy­ban aludni a gye­rek­kel?

Sokan ve­szé­lyes­nek tart­ják, mások azzal ér­vel­nek, hogy így a kicsi nem tanul meg egye­dül aludni. Van, aki vi­szont tel­je­sen ter­mé­sze­tes­nek tartja az együtt al­vást. Vajon mit mond a tu­do­mány?
címkék:

Egy dél-afrikai orvos szerint a gyerekeknek akár három-négyéves korukig is az édesanyjukkal egy ágyban kellene aludniuk. A gyerekorvos ugyanis azt tapasztalta,hogy azok a kétnapos babák, akiket kiságyban altattak, rosszabbul aludtak, mint azok, akik az édesanyjuk mellkasán szunyókálhattak. Ráadásul a babák szíve is nagyobb stressznek volt kitéve.

Fotó: Pinterest

Az orvos szerint a külön ágyban alvás nem segíti a kötődés kialakulását, és az agynak is árt, így a gyerek később rosszabbul viselkedhet majd. Dr. Nils Bergman szerint a legjobb az lenne, ha az egészséges újszülöttek minél többször az édesanyjuk mellkasán alhatnának az első hetekben, majd pedig három-négy évig egy ágyban maradhatnának az anyukájukkal. Az orvos tizenhat újszülöttet vizsgált, amíg az édesanyjuk mellkasán, illetve amikor a kiságyban aludtak. Amikor a baba egyedül aludt, a szíve háromszor nagyobb stressznek volt kitéve, mint amikor az édesanyja mellkasán pihent. Nem volt zavartalan a mély és az aktív álom szakaszainak váltakozása sem, így az alvás minősége sokkal rosszabb volt a kiságyban. Ez pedig Dr. Bergman szerint mindez később, tizenéves korban akár viselkedési problémákhoz is vezethet.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Fotó: Pinterest

Mások viszont nem tartják jó ötletnek az együttalvást, mivel az egyes kutatások szerint növelheti a bölcsőhalál kockázatát. Attól is sok orvost tart, hogy az anya álmában ráfeküdhet a babára, vagy a párna, takaró csúszik rá a kicsi arcára, amitől megfulladhat. Egy brit tanulmány szerint a megmagyarázhatatlan bölcsőhalálok közel kétharmada az anyával közös ágyban következett be. Egyes egészségügyi szervezetek csak akkor tartják megfelelőnek a babával való együttalvást, ha az anya nem dohányzik, nem iszik alkoholt, nem szed gyógyszert, és nem is túlságosan fáradt. Más orvosok viszont egyenesen lebeszélik erről a szülőket, szerintük a kicsi a szülőkkel közös szobában, de a saját kiságyában van a legnagyobb biztonságban, sőt, ha a szülők megengedhetik maguknak, még egy légzésfigyelőt is érdemes beszerezni.

címkék: