SZTÁRDZSÚSZ

Ennek soha nem lesz vége: Rend­őrök ke­res­ték fel a Visz­kist

Amb­rus At­tila bank­rab­ló­ként több­ször bo­hó­cot csi­nált a rend­őr­ség­ből, amit akkor ne­he­zen vi­sel­tek a szer­vek.

Tanult a hibáiból Ambrus Attila, aki 12 év börtön után 6 éve visszakapta a szabadságát.

A Viszkis partnerként tekint a rendőrökre
A Viszkis partnerként tekint a rendőrökre
Fotó: Szabolcs László

A Viszkis azóta is hazánk egyik legendás figurája, hiszen kevés olyan bűnöző van, akinek az emberek egy része szurkolt, hogy meg tudjon lógni a rendőrök elől. Ambrus a '93 és '99 között többször is fifikásan kijátszotta a zsarukat, éppen ezért akár példakép is lehetne azok számára, akik hasonló módon szeretnének „meggazdagodni”.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A Viszkis azonban mindenkit óva int attól, hogy a bűn útjára tévedjen. A börtön után többször mesélt a rács mögötti életről, de jelenleg évekkel később is foglalkozásszerűen járja az országot, hogy felhívja a figyelmet a bűnözés veszélyeire. A megtudta, Attila gyakran áll a pódiumra egyenruhásokkal. Hamarosan Ózdra utazik, hiszen meghívta őt a helyi rendőrkapitány.

"Nekem a rendőrökkel soha semmi bajom nem volt, nemrég például egy rendőr szakszervezeti bulin is részt vettem, tehát örömmel segítek, ha tudok”

– kezdte a -nak a Viszkis.

Fotó: Szabolcs László

"A zsarukra mindig is partnerként tekintettem, még akkoriban is, amikor bankot raboltam, csak akkor macska-egér játékot játszottam velük, kapj el, ha tudsz alapon… Volt, hogy bohócot csináltam belőlük, de végül ők nyertek, én pedig megbűnhődtem a tetteimért. Éppen ezért mára tiszta lelkiismerettel segítem a rendőrök munkáját, hiszen ha valaki, akkor én saját tapasztalatból tudom, hogyan lehet hatni egy problémás fiatalra. Rengeteg közönségtalálkozóra járok, prevenciós jellegű beszélgetéseket tartok börtönökben, javítóintézetben és rövidesen megyek Ózdra is a helyi kapitány meghívására. Örömmel fogadtam el a felkérést, ott tartok majd előadást gyerekeknek bűnmegelőzés témában. Természetesen az előadásokon nem arról beszélek, hogy hogyan kell bankot rabolni, hanem arra hívom fel a fiatalok figyelmét, hogy még véletlenül se keveredjenek bajba, ne lépjenek a bűn útjára”

Eközben a címlapon

– mondta a Viszkis, aki maga is szakmát tanult a börtönben és azóta is úton van, hogy a kézzel készített kerámiáit az ország minden pontján árusítsa.

Ha még több részletre lennél kíváncsi, olvasd el a szombati lapszámában!