MEDICINA

Vi­gyázz, mert így is el­kap­ha­tod az influ­en­zát! Se­gí­tünk meg­úszni

Most légy éber, előzd meg azo­kat a hely­ze­te­ket, me­lyek­ben könnyeb­ben meg­fer­tő­ződ­hetsz a téli kór­ral. Ha kö­rül­te­kintő vagy, és fi­gyelsz ezekre, meg­úsz­ha­tod az idén kü­lö­nö­sen ve­szé­lyes jár­ványt.

Idén az influenza különösen durvának tűnik. Több halállal végződő esetről is beszámoltak a lapok.

Fotó: 123RF
EZT OLVASTAD MÁR?
Amint az orrod folyni, tested fájni, lázad emelkedni kezd, már tudod, hogy nem sikerült megúszni, téged is elért a téli járvány.

Egy kaliforniai kórház vezető főorvosa tévényilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a megbetegedések száma ebben az évben megduplázódott, és az esetek lefolyása súlyosabb, mint az elmúlt 15 évben volt. Az egyik oka ennek, hogy a domináns törzs, a H3N2 sokkal agresszívebb, és nagyobb mutációs képességgel rendelkezik.

Épp ezért van rendkívül nagy szerepe a megelőzésnek.

Méghozzá a tudatos, óvatos, fertőzés-helyzeteket elkerülő viselkedésnek. Mivel általában februárban éri el a csúcsot a betegszám, fontos most tudatosítani az összes szimptómát. Jellegzetes sajátossága az influenzának, hogy ezek a jelek nem fokozatosan, hanem hirtelen lépnek fel. Ha a láz, hidegrázás, fázás, köhögés, torokfájás, eldugult vagy folyó orr, izom- vagy csont fájás, fejfájás, fáradtság, hányás, hasmenés tünetei közül pár megjelenik nálad, valószínű megkaptad a betegséget.

A háziállatok között is terjed ilyen fertőzés, bár más törzsek okozzák. Nincs átjárás a kettő között, nem lehet elkapni egymástól. Vigyázz a kedvencedre is ezekben az időkben.

Hibák, amiket elkövethetsz:

KÉZMOSÁSNÁL KIHAGYOD A HÜVELYKUJJADAT

Fotó: 123RF

A gyakori kézmosással rengeteg kórokozótól szabadulhatsz meg. Figyelj oda, hogy a hüvelykujjadat is alaposan mosd meg. Azzal érinted a telefon, a számítógép, a tévéirányító billentyűzetét. Mind tele van baktériummal. Érdemes időnként fertőtlenítővel áttörölni.

Eközben a címlapon

PÉNZTÁRCÁD, HÁTIZSÁKOD, TÁSKÁD A FÖLDRE TESZED

Egyesek nem csak a munkahelyen, vendéglőben, tömegközlekedési eszközökön, de még a nyilvános mosdóban is leteszik a földre a táskájukat, melyet aztán hazaérve, az ebédlőasztalra vagy konyhapultra helyeznek. Keverj el egy kis arctisztítót 2 csésze meleg vízben, és egy rongyot belemártva töröld vele át a táskád. Soha ne tedd a földre, tartsd tisztán.

FOGKEFÉITEK TÚL KÖZEL KERÜLNEK EGYMÁSHOZ

Influenza vírus, káros baktériumok, gombák telepednek meg és virulnak a nedves fogkeféken. Mindenki tartsa a fogkeféjét külön tartóban vagy legalább lezárva.

AJTÓGOMBOK, SZEKRÉNYFOGANTYÚK TAKARÍTÁSA KIMARAD

Fotó: 123RF

Legalább másnaponként le kéne törölni ezeket a mindenki által érintett helyeket. Ha már valaki megbetegedett a családban, akkor ajánlott minden nap lefertőtleníteni. Ne feledkezz meg a kilincsekről, WC lehúzóról sem.

KINTI CIPŐT OTTHON IS VISELSZ

Az utcán hordott cipődrerátapad a környék összes szennye, kórokozója. Ne vidd be a cipőd talpán ezeket a lakásodba! A padlóra, szőnyegre lépsz vele, és onnan bármelyikőtökre rákerülhet. A gyerekek különösen veszélyeztetettek.

ÍRÓASZTALODON EBÉDELSZ

Fotó: 123RF

Menj ki inkább a pihenőszobába vagy az ebédlőbe, és ott fogyaszd el a szendvicsedet. A munkaasztal sokszor szennyezettebb, mint a toalett ülőke. Tisztítsd le rendszeresen fertőtlenítőszerrel.

MOBILOZÁS A WC-BEN

Fotó: 123RF

Bármire, amit beviszel a mosdóba, rákerülnek a benti baktériumok. Ne használd a készülékedet ezen a helyen. Inkább tarts magadnál alkoholos tisztító lapocskát, és időnként simítsd át vele a gépedet.

MEGFELEDKEZEL A JOGHURTRÓL

A joghurtbantalálható probiotikumok segítenek az influenza elleni küzdelemben, elhárítják a felső légutakat támadó fertőzéseket. Az áfonya és más sötét színű erdei bogyós gyümölcs segít az immunrendszered megerősítésében. Ezekkel gazdagítsd a joghurtodat.

TÚL RITKÁN CSERÉLSZ ÁGYNEMŰT

A lepedő a kórokozók forgalmas kikötője. Bárkivel is osztod meg, egymás baktériumait, vírusait és gombáit is megosztjátok. Javasolt hetenként, de legalább kéthetenként ágyneműt cserélni.A szennyes ágyneműt forró vízben mosd, és a legforróbb programmal szárítsd. Ha van rá lehetőséged, a baktérium-ellenes programra kapcsolj. A nem mosható darabokat fertőtlenítsd.

NEM OLTATOD BE MAGAD INFLUENZA ELLEN

Fotó: 123RF

6 hónapos kor felett már mindenki megkaphatja az influenza elleni oltást. Ha nem is 100 %-ban, de ez megvédhet a gyűlölt kór ellen.