DIÉTA

Vigyázz, kész, start: így kezdd el a diétát!

Az, hogy alacsony szénhidráttartalmú étrendre váltasz, nem csak annyit jelent, hogy a tészta helyett húst, a reggeli pirítós helyett pedig tojást eszel. Az átmenetnek is meg kell adni a módját, hogy hatékony legyen az életmódváltás. Két hét alatt viszont egészen messzire juthatsz.
  • Szerző: Ripost

Kerüld el a hozzáadott cukrot!

Indíts azzal, hogy kidobod a cukortartót, és nem teszel az ételeidbe, italaidba hozzáadott cukrot. Idd cukor nélkül a kávédat, a teádat, vagy válassz valamilyen ártalmatlan cukorhelyettesítőt.

Hagyd el a cukros üdítőket

Ne csak a kólára és a többi szénsavas cukorlerakatra gondolj, hanem a gyümölcslevekre, de akár még a frissen facsart gyümölcslére is. Válts át a vízre, vagy a pici gyümölcslével ízesített vízre, gyümölcslé helyett pedig edd meg az egész gyümölcsöt.

Légy válogatós!

Ha szénhidrátokról van szó, válaszd az összetett szénhidrátot, például a teljes kiőrlésű kenyeret és tésztát, de azok adagját is alaposan csökkentsd le. Még jobb, ha átszoksz a kifejezetten szénhidrátszegény kenyerekre és tésztákra.

Figyelj oda a vércukorszintedre!

Ha zöldséget, gyümölcsöt eszel, keresd azokat, amelyek nem emelik meg hirtelen a vércukorszintedet: ilyen például az alma, a sárgabarack, a spárga, a brokkoli, a kelbimbó, a karfiol, a zeller, a cseresznye, az uborka, a grapefruit, a zöldbabm a saláta, a gomba, a szilva, a spenót, az eper, a paprika, a paradicsom és a cukkini. A vércukorszintet gyorsan emelő ételekből, amilyen például a banán, a cékla, a répa, a kukorica, vagy a krumpli, azonban érdemes kevesebbet enni.

Olvasd el a címkéket!

Szokj hozzá, hogy az ételek címkéjén megnézed, mennyi szénhidrátot tartalmaznak, így felmérheted mennyit is eszel valójában.

Gondolkozz előre!

Ha étteremben eszel, gondolkodj előre: még egy pizzában és tésztában utazó olasz étteremben is van rá esélyed, hogy találj valamilyen finom roston sült húst zöldkörettel, de ez csak akkor megy, ha nem sodródsz az eseményekkel, hanem tudatosan választasz.

Tankolj fel alacsony szénhidráttartalmú ételekből!

Töltsd fel a konyhát keményítőt nem tartalmazó zöldségekkel és gyümölcsökkel, friss hússal és hallal.

Szeresd meg a dióféléket!

Több kutatásból is kiderült már, hogy a diófélék egészséges zsiradéktartalmukkal segítenek a fogyásban és óvják a szív egészségét. Ráadásul nagyon gazdagok magnéziumban, folsavban, rézben, E-vitaminban és rostokban, amelyek szintén az egészséget védik. Kenj egy kis mogyoróvajat a szeletelt almára, szórd meg mandulával a salátádat vagy a joghurtodat, chips helyett pedig ropograss el egy marék mogyorót vagy mandulát.

Olajcsere!

Válaszd az egészséges, egyszeresen telítetlen zsiradékokat, amilyen a földimogyoró-, az olíva- és a repceolaj.

Figyelj az ízesítőkre is!

A szénhidrátok gyakran az olyan ízesítőkben bújnak meg, mint a ketchup vagy a salátaöntet – ezek ugyanis általában rengeteg cukrot tartalmaznak.

Keresd a sovány húsokat!

Ha zsírszegény étrendről váltasz szénhidrátszegényre, akkor se hidd el, hogy most már nyakló nélkül eheted a zsírt. De az az igazság, hogy a sovány húsok, legyen szó akár sertéscombról akár csirkemellről, jobbat tesznek neked.

Egyél sok halat!

A halak és a tengeri élőlények húsában sok az egészséges omega-3 zsírsav. Egyél minél több halat, például makrélát, lazacot, tonhalat, szardíniát, és ha szereted, akkor rákot vagy kagylót is.

Írj bevásárlólistát!

Ne ötletszerűen vásárolj, mert úgy hamar megadod magad a régi rutinoknak. Írj pontos bevásárlólistát arról, milyen élelmiszerekre van szükséged, és mit érdemes inkább a boltban hagynod, és ragaszkodj is hozzá vásárlás közben.

Mozogj!

Semmilyen étrend nem lehet hatásos mozgás nélkül: a sport felgyorsítja az anyagcserét, égeti a zsírt, és sok másban is segíti a szervezetedet. Célozd meg a napi 30 perc mozgást!