TREZOR

Vi­gyázz! Poc­kok tá­mad­nak több me­gyé­ben!

A mezei pocok el­leni vé­de­ke­zésre hívta föl a fi­gyel­met a NÉBIH. A kis ál­la­tok ve­szé­lyes kár­te­vő­nek mi­nő­sül­nek, a vé­de­ke­zési kö­te­le­zett­sé­get jog­sza­bály írja elő. Ta­valy ha­tal­mas ká­ro­kat okoz­tak, és azóta csak sza­po­rod­tak!
címkék:

Tavaly az utóbbi évek legjelentősebb mezeipocok-állománya alakult ki az országban. A 2014-es rendkívüli károk nyomán a növény- és talajvédelmi hatóság az idén is fokozott figyelemmel kíséri a mezei pocok fertőzöttség alakulását.

A rágcsálók augusztus végéig még nem okoztak gondot a megyék zömében, helyenként nőtt a lakott járatok száma, elsősorban a nagy kiterjedésű gyomos területeken - ismerteti a NÉBIH közleménye. A kialakult helyzet miatt Fejér megyében védekezési felhívást tettek közzé, lucernás területeken és gyümölcsösökben is folytattak a védekezést. 

A megfigyelések szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Veszprém megyébenhelyenként szintén nőtt a kártevő egyedszáma tarlókon, ültetvényekben, napraforgóban és kukoricában. A hatóság ezért felhívta a gazdálkodók figyelmét, hogy az érintett területeken - azokon a táblákon is, ahol tavaly nem volt kártétel - mérjék fel a mezeipocok-fertőzöttséget. A vizsgálatok során különös figyelmet kell fordítani az évelő pillangósokra és az elhanyagolt területekre. A magas egyedszám fokozott veszélyt jelent az őszi vetésekre és az állókultúrákra.

A védekezés lehetséges eszközeiről a Nébih honlapján olvashatók részletek.  

címkék: