OTTHONKA

Vi­gyázz! Fa­ce­boo­kos tesz­tek­kel lop­ják az ada­ta­i­dat!

Nem is gon­dol­nád, hogy egy vic­ces­nek és ár­tat­lan­nak tűnő teszt ki­töl­té­sé­vel mennyi ada­to­dat adod ki, rá­adá­sul ön­ként, da­lolva.
  • Szerző: roger

Elképesztő, hogy az elmúlt hónapokban hányan kezdtek el különféle játékos teszteket kitölteni, majd azok eredményét megosztani a Facebookon. A legtöbben persze nem is sejtik, hogy ezzel veszélybe sodorhatják magukat és akár ismerőseiket is!

Joshi Bharat is nagyon sok tesztet töltött ki mostanában. Forrás: Joshi Bharat facebook-oldala
Joshi Bharat is nagyon sok tesztet töltött ki mostanában. Forrás: Joshi Bharat facebook-oldala

A szakemberek azonban arra figyelmeztetnek mindenkit, hogy legyünk óvatosak, amikor egy efféle teszt kitöltésére vállalkozunk. Merthogy az online világban különösen igaz a régi mondás, miszerint "nem minden az, aminek látszik"!

Az ilyen tesztek valójában gyakran adathalász-programok! A kitöltés előtt ugyanis el kell fogadni a felhasználási feltételeket, melyekben meglepő dolgokra bukkanhat az, aki kicsit alaposabban elolvassa azokat - írja az origo.

Az ilyen tesztek legtöbbször minden adatunkat, így nevünket, ismerőseink listáját, korábbi posztjaink tartalmát, IP-címeket, sőt még az általunk használt eszközök pontos leírását is igénylik. A felhasználók többsége persze nem olvassa el a használati feltételeket, így önként adják át ezeket az adatokat a teszt készítőjének.

Ezek az adatok pedig rendkívül értékesnek számítanak a XXI.században. A tesztek készítői eladhatják ezeket reklámcégeknek, vagy akár számítógépes bűnözőknek is.

A fenti képen látható "Melyik szót használod legtöbbször a Facebookon?"-teszt különösen veszélyes a szakértők szerint, így ha ez feltűnne ismerőseink idővonalán, akkor erre semmiképp se kattintsunk!

Eközben a címlapon