MEDICINA

Vi­gyázz, ezek­től a reg­geli szo­ká­sok­tól le­szel totál ki­me­rült!

Ele­get alud­tál, mégis egész nap csak von­szo­lod magad? Nézd meg ala­po­san, ho­gyan kez­ded a napot! Lehet, hogy a reg­geli szo­ká­sa­id­ban ta­lálsz rá a fá­radt­ság ma­gya­rá­za­tára.

Még húsz percet eltöltesz az ágyban

Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest

Az ágy alvásra való: ha húzod az időt felkelés előtt, az agyadnak azt az üzenetet küldöd, hogy még aludjon egy kicsit, és ne kezdje el a napot. Még rosszabb, ha vissza is alszol, ilyenkor ugyanis a „csak még öt percet”-ből gyakran lesz „te jó ég, egy órával tovább aludtam!”. Ilyenkor pedig zavartan ugrasz ki az ágyból, mert az alvási ciklus közepén riadtál fel. Ettől aztán egész nap fáradt leszel. A megoldás tehát: ha csörög az óra, ne vacakolj, kelj fel.

Nem pótolod a folyadékot

Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest

Reggel azért ébredünk kellemetlen lehelettel, mert kevés a folyadék a szervezetünkben, hiszen ideális esetben 8 órája nem ittunk. Vagyis ha reggel nem pótolod a folyadékot, nem csoda, hogy képtelen vagy felfrissülni, fáradtan és ingerlékenyen indul a napod.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Este zuhanyozol

Egyes szakértők szerint a meleg zuhany nemhogy elálmosítana, inkább felébreszt, mivel a testhőmérsékleted lassabban hűl le az alvás közben szokásos, pár fokkal alacsonyabb értékre. Ha viszont reggel zuhanyozol le meleg vízzel, felmelegszel, így energiával telik meg a tested-lelked.

Munka után jársz edzeni

Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest

Tudjuk, hogy a reggeli edzés sok embernek nehéz ügy, de az biztos, hogy a reggeli sport pillanatok alatt felébreszt: elárasztja a testedet endorfinokkal, ugyanakkor oxigént szállít a sejtjeidbe. Akkor se aggódj, ha nincs időd az egyórás edzésre: már egy 10 perces séta, vagy 10 perc jóga is nagyon sokat segít.

Túl sok időt töltesz a lakásban

A kék fény segít a felébredésben, mert csökkenti az alvást elősegítő melatonin hormon szintjét. Az igazi fényterápiát azonban a Naptól kapod, így amikor csak lehet, menj ki a szabadba – annál is inkább, mert egyes kutatások szerint a krónikus fáradtsággal küzdők jó részének D-vitamin hiánya van.

Rossz rádióállomást hallgatsz

Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest

Ha edzés közben lendületes, energikus zenét hallgatsz, miért ne tennéd ugyanezt reggelenként? A lassú számok helyett válassz valami igazán pörgőset!

Eközben a címlapon