MEDICINA

Vi­gyázz, ezek a tü­ne­tek is je­lez­he­tik a cu­kor­be­teg­sé­get!

A cu­kor­be­teg­ség nem min­den eset­ben je­lent­ke­zik egy­ér­tel­műen. Meg­mu­tat­juk, mik azok a ke­vésbé is­mert tü­ne­tek, ame­lyek az ál­landó szom­jú­ság­ér­zet mel­lett szin­tén arra utal­hat­nak, hogy va­lami nincs rend­ben a vér­cu­kor­szin­ted­del.

Kellemetlen bőrtünetek

A bársonyos tapintású, sötét foltok, amelyek a bőr redőiben, például a nyak hátsó részén, vagy a könyökhajlatban keletkeznek, gyakran a magas vércukorszintre figyelmeztetnek. Az acanthosis nigricans elnevezésű elváltozás kialakulását öröklött vagy hormonális tényezők is befolyásolják, de nem véletlen, hogy az orvos ilyenkor vércukorszint-mérést ír elő először. A magas inzulinszint ugyanis támogatja a bőrsejtek növekedését és a melanin, a sötét színt adó pigment termelődését. Ha a vércukorszintet sikerül csökkenteni, a legtöbb esetben a bőrtünetek is enyhülnek.

Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest
Megjavult a látásod

Bármennyire is örülsz neki, sajnos ez sem olyan jó hír, mint amilyennek látszik. Bár a c ukorbetegséget általában a látásproblémák jelzik, valójában a látás a magas vércukorszinttől romolhat és javulhat is, mivel a szervezet folyadékháztartása felborul – ez pedig a szemre is hatással van.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest
Viszketsz

A cukorbetegség rontja a keringést, ez pedig a bőr kiszáradásához és viszketéséhez vezethet, a tünet főként a végtagokon jelentkezik. Ha a testápoló nem segít a bőröd szárazságán, legközelebb feltétlenül említsd meg ezt az orvosnak.

A hallásod már nem az igazi

Ha fel kell hangosítanod a tévét, vagy visszakérdezel, mert nem hallod, mit mondott neked a beszélgetőpartnered, menj el egy vércukorszint-vizsgálatra, mivel a hallásvesztés a cukorbetegség korai jele is lehet. Egy kutatás szerint magas vércukorszint mellett 30 százalékkal magasabb a halláskárosodás kockázata, mint normális vércukorszintnél.Ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy a cukorbetegség károsítja a belső fül ereit és idegeit.

Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest
Horkolsz

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek körülbelül fele küzd az alvás közbeni nehézlégzéssel. Ha te is hangosan horkolsz éjszakánként, nappal pedig álmos vagy, nem árt megnézetni a vércukorszintedet. Egy kanadai kutatás kimutatta, hogy az alvási apnoéban, vagyis alvás közbeni légzéskimaradásban szenvedő betegek 23 százalékánál a következő 5,5 évben cukorbetegség alakult ki. A légzéskimaradás és a cukorbetegség közötti kapcsolat pontos feltárása még várat magára, az azonban tény, hogy a légzéskimaradásban szenvedők szervezetében magasabb a stresszhormonok szintje, ez pedig megemelheti a vércukorszintet.