DIÉTA

Vigyázz, ezek a reggeli szokások nagyon hizlalnak!

Szeretnél leadni egy pár kilót, de sehogy nem megy? Lehet, hogy nem is az elfogyasztott ételekben kellene keresned a hibát, hanem azokban az apró szokásokban, amelyek anélkül hizlalnak, hogy észrevennéd. Megmutatjuk, mit érdemes másképp csinálnod reggelenként.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Túl sokáig alszol

Azt már biztosan tudod, hogy a túl kevés alvás hizlal, mivel emeli a szervezetben a kortizol stresszhormon szintjét. Ám a legújabb kutatások szerint a túl sok alvás sem segít, akik ugyanis több mint 10 órát alszanak naponta, azoknak általában magasabb a testtömegindexük, mint akik 7-9 órát töltenek az ágyban. Vagyis érdemes egy kicsit korábban kelni.

Sötétben készülődsz

Ha reggel nem húzod el a sötétítőt, nem részesülsz a napfény fogyasztó hatásában. A vizsgálatok szerint már 20-30 percnyi reggeli napfény is elég ahhoz, hogy a belső órád kiegyensúlyozódjon, és a Napból érkező fénysugarak hatására már korán beinduljon a zsírégetés.

Nem ágyazol be

Lehet, hogy elsőre furcsán hangzik, de egy kutatás szerint általában jobban alszanak azok, akik reggel beágyaznak. A kutatók szerint talán az lehet a magyarázat minderre, hogy akik ebben ragaszkodnak a szokásokhoz, azok képesek más döntéseket, például az ételeik kiválasztásának kérdését is fegyelmezettebben meghozni.

Nem lépsz rá a mérlegre

Túl gyakran megmérni magad nem előnyös, de hetente néhányszor azért ajánlott, hogy követni tudd a súlyod változását. Lehetőleg reggel méredzkedj, nem csak azért, mert ilyenkor kevesebbet mutat a mérleg, hanem azért is, mert ha kicsit többet látsz a kijelzőn, mint szeretnél, akkor már aznap változtathatsz az étkezési szokásaidon.

Kihagyod a reggelit

Bár sokan így igyekeznek spórolni a kalóriákkal, minden tudományos kutatás arra utal, hogy aki kiegyensúlyozottan reggelizik, általában később lesz éhes. Már a fogyókúrásnak gondolt reggeli is árthat, ha keveset eszel, akkor hamarabb megéhezel, és a grelin nevű, éhséget kiváltó hormonból is több lesz a szervezetedben.

 

címkék:
És ezeket olvastad már?