TESTFACTOR

Vi­gyázz, akkor is le­hetsz kövér, ha so­vány­nak lát­szol!

A magas vér­nyo­más, a cu­kor­be­teg­ség vagy a magas vér­zsír­szint koc­ká­zata nem­csak a túl­sú­lyo­sa­kat és el­hí­zot­ta­kat fe­nye­geti, hanem azo­kat is, akik alap­ve­tően so­vá­nyak, ám alig van izom­szö­vet a tes­tük­ben. De vajon ho­gyan le­het­sé­ges ez?

Vannak emberek, akik ruhában nagyon csinosnak látszanak, ám amikor lekerül róluk minden holmi, kiderül, hogy a testükön alig van izom: lazák, puhák. Ők az úgynevezett “sovány kövérek” - sokan azt gondolják, hogy ez egyáltalán nem probléma, pedig komoly egészségügyi kockázatokat rejthet magában.

Fotó: Pinterest

De miért gond, ha valaki nem izmos, csak vékony? Azért, mert az illető, bár ez nem látszik rajta, komoly zsírtartalékokkal rendelkezik. Ráadásul ez a zsír a veszélyesebb fajtából való: a szervek körül elhelyezkedő zsigeri zsír növeli a legjobban az inzulinrezisztencia, a cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát. És mivel ezek az emberek vékonyak, sokszor sem ők, sem pedig az orvosuk nem gondolja, hogy veszélyben lehetnek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Fotó: Pinterest

Mi a megoldás? Nagyjából ugyanaz, mint a túlsúlyosok esetében. Annak is érdemes odafigyelnie a táplálkozására, és csökkenteni a finomított szénhidrátok és a cukor fogyasztását, aki egyébként nem küzd túlsúlygondokkal. A rendszeres sportolást sem lehet elhanyagolni: ne csak a kardioedzésre figyelj, hanem építs be az edzésprogramba erősítő, izomfejlesztő gyakorlatokat is. Minél nagyobb ugyanis az izomszövet mennyisége a testedben, annál kevésbé kell tartanod a zsigeri zsírtól – ráadásul feszesebb, tónusosabb lesz a tested.