MEDICINA

Utas­tér ext­rák­kal: az au­tó­nak ezen a ré­szen több a bak­té­rium, mint a vé­cé­ben

A leg­töb­ben ren­ge­teg időt töl­tünk az au­tó­ban, és min­dent össze­fog­do­sunk benne. De vajon me­lyik a leg­ko­szo­sabb rész? Vi­gyázz, akár ko­moly fer­tő­zé­se­ket is ter­jeszt­het­nek az itt la­kozó bak­té­ri­u­mok!

Ritkán gondolunk arra, hogy az autónk egyes részein akár a vécécsészénél is több baktérium tenyészhet. Egy tanulmány során a kutatók taxikban és magántulajdonban levő autókban vettek mintákat, és kiderült: a legretkesebb terület a biztonsági öv. Ez az ugyanis, amit mindenki összefogdos, akár koszos kézzel is. A kilincsek és az ajtónyitó gombok is ott voltak a lista élén, és természetesen a bérautók voltak a legkoszosabbak. De a magánautók sem sok jóval dicsekedhettek e téren.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

A biztonsági övet a legtöbben alig, vagy egyáltalán nem tisztítjuk, pedig minden be- és kiszállásnál megfogjuk. A taxisoknál ez a tájék is bekerül a rendszeres takarításnál a „szórásba”, de a magánautók esetében a legritkább esetben figyelünk oda rá. De az autószőnyegek, sőt, akár a csomagtartó is nagyon durván el tud koszolódni. Az is sokat árt ebből a szempontból, ha rendszeresen eszel a kocsiban, így a morzsák és a kiöntött italcseppek is a földre kerülnek. De vajon mit tehetünk a fertőzések elkerüléséért?

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Fotó. Pixabay
Fotó. Pixabay

A biztonsági öv használata fontos: nemcsak kötelező, hanem adott esetben valóban életet menthet. A rendszeres takarításból viszont nem érdemes kihagyni: húzd ki teljesen, vizes, mosószeres szivaccsal dörzsöld át, míg valóban vizes nem lesz, majd szivacskendővel, erős nyomással töröld le róla a nedvességet és a mosószert. A szőnyegeket rendszeresen rázd ki, és az autót is porszívózd ki legalább kéthetente. A légkondi tisztítását pedig évente végeztesd el szakemberrel, hogy ne szaporodhassanak el benne a baktériumok.