OTTHONKA

Vi­gyá­zat! Ezért na­gyon ve­szé­lye­sek a ka­rá­cso­nyi iz­zó­so­rok

A ka­rá­cso­nyi fény­fü­zér el­en­ged­he­tet­len kel­léke az ün­nep­nek, de saj­nos ve­szé­lyes is lehet. Ma már nem­csak az ad­venti ko­szo­rúk és a csil­lag­szó­rók okoz­hat­nak tü­ze­ket, bal­ese­te­ket, hanem a si­lány mi­nő­ségű izzók is. Mu­tat­juk, mire kell ügyelni, hogy ne vég­ződ­jön tra­gé­di­á­val a ka­rá­csony.

Idén elképesztő eredményre jutott a fogyasztóvédelem, a karácsonyifényfüzérek, világító díszek, külterületi dekorációk ellenőrzésekor 53 termékből 25 „megbukott” a vizsgálatokon, a problémás termékek aránya elérte a 47 százalékot – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Természetesen azonnal le is vetették az üzletek polcairólazokat a termékeket, melyek áramütést vagy lakástüzet is okozhatnak, és arra kötelezték a kereskedőket, hogy hívják vissza a vásárlóktól a már eladott égősorokat.

Fotó: 123RF
EZEKET OLVASTAD MÁR?

Vizsgáljuk meg a régi füzéreket is

A szakemberek arra is figyelmeztetnek, hogy a régi égőket is érdemes átvizsgálni, nehogy áramütést okozzanak, esetleg felgyújtsák a karácsonyfákat, lakásokat.

Mire kell odafigyelni az égősorok esetében?

1. A dugó méretére

Fotó: 123RF

Vessük össze a fénysor dugóját egy híradástechnikai eszközével. Ha szemmel is látható a különbség érintésvédelmi szempontból valószínű nem felel meg az előírásoknak.

2. A vezeték vastagságára

Vékony vezetékű égősort soha ne vásároljunk meg, mert ezeknek sokkal nagyobb a balesetveszélye.

Eközben a címlapon

3. Védett-e a vezeték

Amennyiben van a vezetékekhez irányítódoboz, meg kell nézni, hogy mennyire védett benne a vezeték, mennyire lötyög, vagy stabil. Sok esetben ezek szétesnek, balesetveszélyessé válhatnak.

4. Keressük a tájékoztatást!

Fontos, hogy mindig legyen felirat a dobozon, méghozzá magyar nyelven. Minden esetben rendelkeznie kell a választott égőnek egy kis tájékoztató címkével. Ennek hiányában ne vásároljuk meg a terméket.

5. Fontos a vezetékek szigetelése

Nézzük meg mindig, hogy kettős szigetelése van-e a fénysornak. Sok esetben ez látszik az izzófoglalatnál és minél vastagabb a vezeték, annál valószínűbb, hogy kettős a szigetelése.

6. Ne keverjük a kültérit és a beltérit

Ha a füzér csak belső térben használható, ne rakjuk ki a kerti fára, és ne próbálkozzunk házi barkácsolással sem, hogy hosszabb füzért kapjunk.

7. Óvatosan a felhelyezéssel

Fontos szempont, hogy a fényforrások a fán ne érjenek egymáshoz az elhelyezésnél, mert így egymást is melegíthetik. Ügyeljünk arra is, hogy ne haladjon el csillagszóró vagy gyertya mellett. Arra is figyelnünk kell, hogy a vékony szálú fémdíszek közé ne kerüljön lámpafoglalat, mert egymáshoz érve bekapcsoláskor "rázhat" a fa.