KÜLFÖLD

Vi­deón az úz­völ­gyi ma­gyar­el­le­nes in­ci­dens, ma­gyar sí­ro­kat gya­láz­tak meg ro­má­nok

Til­ta­kozó jegy­zé­ket adott át a ma­gyar kor­mány a román ka­bi­net­nek az úz­völ­gyi ka­to­nai te­me­tő­ben csü­tör­tö­kön tör­tén­tek miatt - mondta Ma­gyar Le­vente, a Kül­gaz­da­sági és Kül­ügy­mi­nisz­té­rium par­la­menti ál­lam­tit­kára.
  • Szerző: Ripost

A jegyzékben az eset teljes körű kivizsgálására és a vonatkozó nemzetközi kötelezettségek betartására szólította fel a román felet a kormány - közölte.     Az államtitkár elfogadhatatlannak nevezte, hogy Románia eltűr effajta atrocitást, amely "barbarizmusában" a magyarok elleni legdurvább provokációkat idézi.

   A magyar kormány elvárja, hogy ha már megelőzni nem tudták az eseményeket, akkor Románia legalább utólag adjon elégtételt és magyarázatot az identitásában mélyen megsértett több százezer magyar állampolgárnak - tette hozzá a politikus.     Az előzményeket felidézve Magyar Levente elmondta, az első világháború után katonai temetőt létesítettek az Úz-folyó völgyében az 1916-ban elhunyt honvédoknak.     Bár arra semmilyen bizonyíték nem volt, hogy román katonák földi maradványai is a temetőben lennének, a legközelebbi település önkormányzata úgy döntött, kőkereszteket állít az állítólagosan ott fekvő román katonák emlékére. Azt azonban az illetékes román hatóságok is elismerték, hogy erre nem volt jogalapja, és a döntések nemzetközi jogot is sértenek - közölte  az államtitkár.     Román civil szervezetek meghirdették a betonkeresztek felavatását, amire csütörtökön sor került, de ehhez a szemmel láthatóan ittas embereknek át kellett törniük a kivonuló békés székely tiltakozók sorfalát. Miután bejutottak, a román ünneplők ledöntötték a székely kaput, és a honvéd sírok fölé emelt fakereszteket téptek ki, a román csendőrség pedig a helyszínen mindezt tétlenül nézte - mondta Magyar Levente.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Imádkozó székelyek.