TÜZELŐÁLLÁS

Vi­de­o­bí­ró­val vi­lág­baj­nok lett volna az Arany­csa­pat

Immár a lab­da­rúgó Baj­no­kok Li­gá­já­ban is al­kal­maz­zák a vi­de­o­bí­rót (VAR), amely az Ajax-Real Mad­rid meccsen ér­vény­te­le­ní­tette a ha­za­iak gól­ját.
  • Szerző: mv

Szerdán az Ajax–Real Madrid mérkőzés 38. percében a hazaiak játékosa, Nicolás Tagliafico gólt szerzett. Azonban a hollandok korán örültek, pár perccel később a VAR-egység érvénytelenítette gólt, mondván, Tagliafico csapattársa, Dusan Tadics leshelyzetben volt és zavarta a kapust.

Ezen a héten debütált a videobíró a BL-ben
Ezen a héten debütált a videobíró a BL-ben
Fotó: AFP

A Real védője, Sergio Ramos szerint a VAR apránként igazságosabbá fogja tenni a futballt, ugyanis a múltban számos olyan eredmény született, amit a videobíró átírt volna.

Mi magyarok kapásból az 1954-es világbajnokságra gondolhatunk, ahol az NSZK elleni döntőben érvénytelenítették Puskás Ferenc gólját. A német csapat 3:2-re vezetett, amikor a 87. percben Puskás egyenlített. Griffiths partjelző azonban lest jelzett, és nem adták meg a találatot. A VAR-rendszer biztosan felül írta volna a döntést, és megadják a találatot.

Puskás Ferenc szabályos gólját érvénytelenítették az 1954-es vb-döntőben
Puskás Ferenc szabályos gólját érvénytelenítették az 1954-es vb-döntőben
Fotó: MTI

Az Aranycsapat jóval nagyobb játékerőt képviselt a német gárdánál, a hosszabbításban alighanem a maga javára fordította volna az állást, és megnyeri a vb-döntőt.

Nyolc évvel később, az 1962-es vb-n dupla játékvezetői tévedés okozta a vesztünket. A csehszlovákok elleni negyeddöntőben előbb Scherer lesről talált Grosics kapujába, ám Latisev bíró megadta a találatot. Aztán Tichy Lajos szabadrúgása után a labda a felső lécről egyértelműen a gólvonal mögé pattant, de az orosz bíró nem adta meg a találatot. A videobíró mindkét esetben a javunkra döntött volna, és a végig fölényben játszó magyar csapat minden bizonnyal megnyeri a meccset. Ebben az esetben éremért játszottunk volna.