KÜLFÖLD

Atom, eu­ró­pai terv, meg­osz­tott­ság: ezt üze­nik a világ ve­ze­tői

Az újév be­kö­szön­té­vel a világ nagy­ha­tal­ma­i­nak ve­ze­tői üzen­tek a saját né­pük­nek, és ter­mé­sze­te­sen egy­más­nak is. A leg­töb­ben a 2018-as év ki­hí­vá­sa­i­ról be­szél­tek, de olyan is akadt, aki fe­nye­ge­tő­zés­sel kezdte az új esz­ten­dőt.
  • Szerző: WM

Donald Trump elnök és a first lady a magánklubjukban adtak zártkörű estélyt, amelyen tévékamerák nem lehettek jelen. Az elnök rövid interjút adott újságíróknak, s azt hangoztatta, hogy 2018 fantasztikus év lesz. Az újságírók megkérdezték arról, amit Kim Dzsongun észak-koreai vezető szilveszter délutánján mondott, miszerint az íróasztalán készenlétben áll a nukleáris fegyvereket elindító gomb. Trump azt válaszolta:

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Majd meglátjuk!

Az amerikai elnök szokásához híven Twitter-bejegyzésekben is üzent az embereknek, egyik posztjában az elnöksége első évét értékelte. Megemlítette az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcot, a veteránügyi minisztérium reformját, a fegyverviselés jogának az alkotmány második kiegészítésén alapuló megőrzését, a republikánus bírók jelölését és az amerikai-mexikói határra tervezett fal várható megépítését.

Donald Trump
Donald Trump

Íróasztalon az atombomba indítógombja

Az Észak-Korea vezető már nem volt ennyire békés az újévi beszédében. Kim Dzsongun elmondta, hogy Amerika soha többé nem lesz képes háborút indítani Észak-Korea ellen, amely mostanra kifejlesztette azt a képességét, hogy nukleáris fegyvereivel csapást mérjen az Egyesült Államok területének bármely részére. Kim Dzsongun hozzátette, hogy ezeket a veszélyes fegyvereket csak akkor fogják bevetni, ha úgy érzik, hogy az országuk biztonsága veszélybe került. Észak-Korea első embere azt is tudatta, hogy egy megsemmisítő háború könnyen kezdetét veheti, hiszen az atomfegyverek indítógombja ott van a dolgozóasztalán.

Kim Dzsongun
Kim Dzsongun

A nagy terv megvalósítása

Emmanuel Macron francia elnök újévi beszédében azt ígérte, hogy 2018-ban folytatja a megkezdett reformokat, nem utolsósorban a francia-német együttműködésre támaszkodva.

Eközben a címlapon
Tudom, hogy Önök közül sokan nem értenek egyet a kormány politikájával, én ezt tiszteletben tartom, és mindig meg fogom hallgatni (...) mindazonáltal nem fog megállítani a cselekvésben

- mondta Macron. A 40 éves államfő nem csak a franciáktól, hanem a többi uniós tagállam állampolgáraitól is segítséget kért. A támogatásukat kérte egy Európa érdekeit szolgáló nagy terv kialakításához, hangsúlyozva, hogy ehhez szüksége van mindannyiukra. Egyúttal arra buzdította az európaiakat, hogy ne hallgassanak se a nacionalistákra, se a kételkedőkre.

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron

Németország megosztott lett

Angela Merkel kancellár újévi beszédben kiemelte, hogy Németország helyzetéről élesen eltérő véleményeket hallani, és megjelent a társadalom megosztottságának érzése is. Az egyik jellemző vélemény szerint Németország csodálatos ország, ahol az alaptörvény értékeinek jegyében zajlik az élet, és amely erős, gazdaságilag sikeres. Olyan ország, ahol minden eddiginél több embernek van munkája, és amelynek a világra nyitott, sokszínű társadalmában erős az összetartás. Egy másik jellemző vélemény szerint túl sok a bűnözés és az erőszak, és azt kérdezik, hogy miként tudjuk rendezni és szabályozni a bevándorlást - fejtette ki Angela Merkel. Aláhúzta, hogy mindkét vélemény a németországi valóságot jeleníti meg, és őt mindkettő munkára ösztönzi.

Angela Merkel
Angela Merkel

Putyin köszönetet mondott

Vlagyimir Putyin orosz elnök az oroszok országukba vetett hitéért mondott köszönetet újévi beszédében.

Az Újév nálunk mindenek előtt családi ünnep. Úgy tartjuk meg, mint gyermekkorunkban: ajándékokkal és meglepetésekkel, különös melegségben és fontos változásokat várva
Vlagyimir Putyin
Vlagyimir Putyin

- emelte ki az orosz államfő. Váljon jobbá minden ember és minden család élete, legyen mindenki egészséges, szülessenek gyermekek, és örvendeztessenek minket - kívánta Putyin az új esztendőre. Szívből szeretném megköszönni mindenkinek az önmagába és az országunkba vetett hitet, a munkát és annak eredményeit- tette hozzá az orosz elnök.