MANI

Veszp­rém el­in­dul az Eu­rópa Kul­tu­rá­lis Fő­vá­rosa 2023 pá­lyá­za­tán

Veszp­rém Me­gyei Jogú Város a ba­ko­nyi és a ba­la­toni ré­gi­ó­val össze­fogva indul az Eu­rópa Kul­tu­rá­lis Fő­vá­rosa 2023 cím el­nye­ré­sére kiírt pá­lyá­za­ton.

Az EKF 2023 térségi pályázat arculatának megalkotására három veszprémi kötődésű grafikai stúdió kapott meghívást. Feladatuk egy régióba illeszkedő koncepciót kifejező logó megtervezése volt a „lépcsők és sarkok”, „víz és szél”, valamint a „játék és inspiráció” hívószavak szellemiségében.

A hat kiválasztott pályázati anyagot egy 11 fős, különböző szakterületről érkező szakmai zsűri véleményezte. Ezek alapján a végleges arculat elkészítésére a Gerhes Gábor Munkácsy-díjas képzőművész által képviselt Art-And Bt. kapott megbízást.

Az embléma Veszprém városán túl elsősorban a Bakony-Balaton térségének egyes régiói között létrejövő együttműködést, valamint az ebben rejlő pozitív tartalmakat jeleníti meg.

Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat nagykövetei:

Freund Tamás, Széchenyi-díjas magyar neurobiológus; Gulyás Péter, tizenhatszoros Magyar Bajnok kézilabdázó; Laposa Zsófia, borász; Laposa Bence, borász, a Balatoni Kör elnöke; Likó Marcell, Fonogram- és Gizella-díjas zenész, a Vad Fruttik zenekar vezetője; Mikósa Erika, Kossuth-, Liszt Ferenc-, és Prima Primissima-díjas koloratúrszoprán énekesnő; M. Tóth Géza, Oscar-díjra jelölt, Balázs Béla díjas filmrendező, producer; Ókovács Szilveszter, operaénekes; Szakály György, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar táncművész; Zoób Kati, divattervező.

Veszprém szándéka szerint pályázatában hangsúlyos szerepet kap a város kiemelkedő, kulturális mozgósító erejeés kivételes adottságú rendezvényhelyszínei és a régió idegenforgalmi vonzereje. Kiemelt figyelmet kívánnak fordítani a térségi összefogásra, a társadalmi szerepvállalásra és a megvalósuló programok nemzetközi, valamint európai vonatkozásaira. A pályázat benyújtásának határideje 2017. december 20.

Eközben a címlapon

A projekt hivatalos weboldalát itt találod, illetve Facebookon is tájékozódhatsz!