INSIDER

Veszélyre figyelmeztetnek: durva, mit okozhat a testeden Balaton vize

Víz alatt úszni különösen nem ajánlott, ha pedig megmártóztál, utána mindenképp menj tusolni!
címkék:
  • Szerző: Ripost

Érzékenyebb bőrűeknél allergiás reakciókat is kiválthat a Balaton vize. Víz alatt úszni különösen nem ajánlott, viszont érdemes a fürdőzés után tusolni.

“Kérjük a tisztelt fürdőzőket, hogy a Balaton algásodása miatt kerüljék a víz alatti fürdőzést és a víz véletlenszerű lenyelését. Az érzékenyebbek ne fürödjenek. Javasoljuk a zuhanyzást minden esetben! “– ez a felirat olvasható néhány napja a nyugat-balatoni strandokon. A legfrissebb jelzések szerint Balatonalmádiban is gondot okot az algásodás.

Az algák megjelenése természetes – tudta meg a likebalaton.hu a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóságtól. A „vízvirágzás”, azaz a lebegő algák felúszása, összegyűlése a vízfelszínen a rendkívül meleg nyarakon nem szokatlan. A Keszthelyi-öbölnél, a tó közepén a múlt hét közepi mérés szerint 29 fokos volt a víz. Ez az extrém magas vízhőmérséklet kifejezetten kedvező a lebegő algák számára.

A Balaton nyugati tórésze amúgy is algákban gazdagabb, mivel a tó többi medencéjéhez képest a sekélyebb Keszthelyi-öblöt a befolyó vizek fokozottabban terhelik tápanyaggal.

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?