KEDVENC

Ve­szé­lyes idő­szak! Erre kell fi­gyel­nie most min­den gaz­di­nak

A téli hó­na­pok­ban kissé ne­héz­kessé válik a ku­tya­sé­tál­ta­tás. Ilyen­kor több oda­fi­gye­lést igé­nyel­nek az ebek séta előtt és után is.

A kutyusok tappancsa a nyári forróságot és a téli hideget is nagyon jól viseli. Ettől függetlenül a téli, havas időszakban érdemes egy-két apróságra komolyabban odafigyelni, mert ilyenkor sokkal sérülékenyebbek a talppárnák.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hogy miért? Sajnos sok helyen még ma is sózzák az utakat és a sós latyak egyszerűen szétmarja a kutyusok talpát. Az ujjak közé jutott jég, só vagy kavicsok sebeket, horzsolásokat okozhatnak. Ezek a sérülések pedig nemcsak fájdalmasak, hanem nehezen is gyógyulnak. A sérülések könnyen el is fertőződhetnek, hiszen ezt a területet nehéz tisztán tartani. Nem is beszélve arról, hogy a kutyák folyamatosan nyalják a fájdalmas területet, ezzel tovább fokozzák a fertőzés esélyét.

Fotó: 123RF

Annak érdekében, hogy a párnácskák egészségesek, és rugalmasak maradjanak, séta előtt megfelelő óvintézkedéseket kell tenned.

Mit tegyünk, hogy elkerüljük az esetleges sérüléseket?

1. Séta után mindig mosd meg a kutyád mancsait. Ezzel elkerülheted, hogy a talppárnák kiszáradjanak, kisebesedjenek vagy, hogy esetleg a rátapadt - esetleg mérgező anyagokat - lenyalogassa kedvenced.

2. Tarts rendben a talpszőrt, így biztosan nem ragad bele túlzott mennyiségű hó, vagy sós latyak, ami nyomhatja, irritálhatja kutyát. Kérd hozzá kutyakozmetikus segítségét, mert ha nem vagy jártas benne, könnyen belevághatsz a kutya talpába is.

3. Séta előtt érdemes vazelinnel vagy mancsvédő krémmel bekenned a tappancsokat.

Eközben a címlapon

4. Ha túl sok probléma volt már a kutyusod lábával, akkor érdemes neoprén cipőt adni a rá. Először nagyon viccesen fog mozogni, de ha betartod a fokozatosság elvét, gyorsan megszokja ezt a kiegészítőt.

Ha ennek ellenére megtörténik a bajés a jég elvágta, vagy a sok só kimarta a kutyád lábát, a teljes hegesedésig óvnod kell a sebet, mert az könnyen elfertőződhet.

Ha nem gyógyul, érdemes felkeresni az állatorvost is a problémával.