INSIDER

Vese egy­mil­li­ó­ért? Meg­szó­lalt a szív­te­len ma­gyar apa

El­ső­ként a Ri­post­nak be­szél a sú­lyos ve­se­be­teg lá­nyá­ról az apa, aki élet­mentő szer­véért egy­mil­liót kért lá­nyá­tól.

Hiába menthetné meg az édesapja Szendrei Máriát, továbbra is hajthatatlan: nem adja a veséjét. Sőt, követeli, hogy jelentkezzen ki a lánya a lakásából, látni sem akarja. Mária szerint ő csak addig kellett az apjának, amíg pénzzel támogatni tudta.

Amikor kiderült, hogy a pécsi Szendrei Mária komoly veseproblémával küzd, elfordult tőle a családja – írtuk meg szerdai lapszámunkban. 63 éves édesapja veséjét beültethetnék a szervezetébe és ez megmenthetné, de a férfi hajthatatlan, dacára annak, hogy a közvélemény a lány mellé állt. Sőt, a férfi, aki beteg lányát kitette a lakásából, azt akarja, hogy Mária jelentkezzen is ki.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Ferenc nem is akar hallani a lányáról.
Ferenc nem is akar hallani a lányáról.

"Sosem élt olyan életet, amilyet kellett volna" – indokolta döntését a kérdésére Szendrei Imre Ferenc. "Több millió volt a számláján, amiből havonta csak 10-15 ezreket küldött nekünk. Most pedig azt szeretné, hogy az egyik szervemet adjam neki?"

Hát még mit nem! Továbbra is tartom magam ahhoz, hogy Mária nem kapja meg a vesémet.

Sőt, azt akarom, hogy jelentkezzen ki a lakásomból. Ha nem teszi meg, akkor két tanúval bemegyek a hivatalba, és kijelentem én. Hiába vagyok az apja, nekem ide ő betegen nem kell!

Mária Németországban dolgozott beteggondozóként, rendszeresen támogatta édesapját és testvéreit, akik a betegsége hírére elfordultak tőle. Most albérletben lakik, hetente háromszor dialízisre jár. Ha közeli hozzátartozótól nem kaphat vesét, akkor körülbelül három-négy évet kell várnia donorra.

Jelenleg 1228-an szerepelnek a vesedonor várólistán, amire Mária még fel sem kerülhetett. A nőt elszomorítja, hogy elfordultak tőle, és nem érti, miért ezt érdemli a családjától, de a barátai tartják benne a lelket és próbálnak neki segíteni. Sajnos élődonor csak közeli hozzátartozó lehet, és a kezelések mellett munkát vállalni nem tud, így nehéz helyzetbe került.

Eközben a címlapon