POLITIK

Vér­szí­vók­tól ret­teg­nek a szü­lők, már a ját­szó­te­re­ken is tá­mad­nak

Min­den ed­di­gi­nél több kul­lancs várja, hogy egy gya­nút­lan ki­rán­duló vagy park­ban ját­szó gye­rek bő­rébe fúr­hassa magát, a vé­ré­vel lak­má­rozva. Ma már be­köl­töz­tek a vá­ro­sokba is, a füves, bok­ros ré­sze­ken, ját­szó­te­re­ken sem va­gyunk biz­ton­ság­ban tőlük!
  • Szerző: Ripost

A jó idő előhívta a kirándulók legfőbb ellenségét, a kullancsot.

A szakértők idén minden eddiginél több vérszívóra számítanak, és ami a legnagyobb baj: már a hétköznapi, városi életünk sem zavartalan miattuk!

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.
Fotó: 123RF

Nyíregyházán tavaly a gyermekeket nem merték leengedni a játszótérre, mert annyi volt a kullancs, hogy seperni lehetett őket. Papp László, a Füvészkert botanikusa egy sajtóbeszélgetésen elmondta:az elszaporodó kullancsok már városi parkokban, játszótereken, sportpályákon is megtalálhatók.

A vérszívó a dús aljnövényzetet kedveli, de bárhonnan szó szerint a nyakunkba pottyanhat anélkül, hogy észrevennénk. A legfertőzöttebb rész az Őrség, a Bakony, Zala megye és az északi hegyes vidék, de gyakorlatilag bármilyen füves, bokros, fás területen és a saját kertünkben is megtámadhatnak minket. Egyelőre nincs olyan hatásos szer, amivel irtani lehetne.

Fotó: 123RF

Tavaly tizenkilenc embernél okoztak vírusos agyhártyagyulladást, 1319-et pedig Lyme-kórral betegítettek meg. 

"Erdei kirándulás után vettem észre a vádlimban a kullancsot – meséli Tóth Mónika. - Nehéz volt kiszedni. Már aznap estére megjelent a lábamon a klasszikus Lyme-folt, vagy más néven kokárda-seb, ami pár nap alatt egész lábamat beterítette. Kéthetes antibiotikum-kúrát írt elő a háziorvos. A folt egy hét alatt tűnt el, de nagyon kellemetlen volt: zsibbadt a lábam, és ólomsúlyúnak éreztem az egész lábszáramat."

Mónika örülhet, hogy ennyivel megúszta. Amikor nem ilyen egyértelműek a tünetek, akkor nehezen derül ki, mi a baj. Sajnos a kullancsok az agyhártyagyulladást előidéző kórokozót is átadhatják.

Arról, hogy mit tehetünk a kullancsok ellen, a napilap csütörtökön megjelenő számában közlünk részleteket.

Eközben a címlapon