KÜLFÖLD

Ver­hofs­tadt most a ro­má­no­kat fe­nye­geti

Az eu­ró­pai par­la­menti li­be­rá­lis frak­ci­ó­ból való ki­zá­rás­sal fe­nye­gette meg a cso­port két román tag­ját Guy Ver­hofs­tadt, a Li­be­rá­li­sok és De­mok­ra­ták Szö­vet­sé­gé­nek frak­ció­ve­ze­tője. A po­li­ti­kus a Fa­ce­book-ol­da­lán köz­zé­tett üze­ne­té­ben sok si­kert kíván Ro­má­ni­á­nak az uniós el­nök­ség­hez, majd in­tel­meit fo­gal­mazta meg.
  • Szerző: itgy

Verhofstadt azt üzente a bukaresti kormánynak - melyben a román liberálisok is szerepet vállaltak -, hogy az igazságszolgáltatás, a büntető törvénykönyv reformjának, valamint a civil szervezetek törvényének teljes mértékben tükröznie kell a Velencei Bizottság ajánlásait.

„A romániai liberálisok ígéretet tettek, hogy ezt az utat fogják követni, és elvárjuk tőlük, hogy tartsák magukat ehhez.

Ha megteszik, akkor jól megérdemelt helyük lesz az ALDE-családban. Ha nem, akkor nem”

– idézte Verhofstadt burkolt fenyegetését a román Agerpres hírügynökség.

Az ALDE európai parlamenti frakciójában két román képviselője van Tariceanu pártjának.

Mindketten nemmel szavaztak a Magyarországot elítélő Sargentini-jelentésre,

ők képezték a meglepő kivételeket a liberális csoportban. A Sargentini-jelentés egyébként megosztotta a romániai EP-képviselőket, harminckettőből tizennégyen nem támogatták a dokumentumot.

A liberális politikus ezúttal saját pártcsaládjának tagjait fenyítette meg.

Eközben a címlapon

Tariceanu a szavazást követően azt mondta: Manfred Weber áll Magyarország elmarasztalásának a hátterében, aki Orbán Viktor elítélésével akarta kifejezni háláját Angela Merkel kancellárnak, amiért neki ígérte az Európai Néppárt csúcsjelölti pozícióját.

Norica Nicolai, a Sargentini-jelentést elutasító egyik román liberális EP-képviselő akkor politikailag elhibázott lépésnek nevezte a strasbourgi eljárást, mert – mint mondta – Magyarország egy sor problémát megoldott azok közül, amelyeket az Európai Bizottság felvetett. Szerinte a Sargentini-jelentés kettős mércét alkalmaz, amikor a jogállamiság tiszteletben tartását értékeli az egyes tagállamokban.

Forrás: Magyar idők