KÜLFÖLD

Vé­reng­zés Ni­gé­ri­á­ban. Isz­lám­hívő pász­to­rok csap­tak le a ke­resz­té­nyekre!

Az észak­ról délre ter­jesz­kedő musz­li­mok az el­múlt héten leg­alább 40 ke­resz­tényt mé­szá­rol­tak le, de az is lehet, hogy sok­kal több az ál­do­za­tok száma.
  • Szerző: SZM

Nigéria északi részén iszlámhitűek élnek már a 11-12. század óta. Az ott tevékenykedő, keresztény- és Nyugat-ellenes mozgalom hadjáratot hirdetett a keresztények ellen. Az országnak ezen a részén a hadsereg és a rendőrség is tele van radikális muzulmánokkal, akik a keresztények elleni támadások felett szemet hunynak, illetve még támogatják is a tetteseket.

2012-ben a Boko Haram távozásra szólította fel az északi országrészben élő keresztényeket. A Boko a nyugati civilizációt jelenti, a haram szó pedig azt, hogy tilos.

Tavaly nyáron már több mint 200 kereszténnyel végeztek az északról délre terjeszkedő, iszlámhívő fulani nomád törzs tagjai. Ezeket a “pásztorokat” valakik nagyon jó felfegyverezték.

Az elmúlt héten megismétlődött a pásztorok támadása – adta hírűl a Morningstarnews. Bakari Ibrahim, az ECWA evangélikus misszionárius társaság (EMS) igazgatója szerint az észak-közép Nigériában lévő keresztény térségből több száz embert elűztek falvaikból és eközben sokan meghaltak.

„A fegyveres pásztorok mindenkire tüzeltek akit megláttak, felgyújtották a házakat és az egyházi épületeket is” - mondta egy keresztény a honlapnak.

Valaki más azt írta, hogy mintegy 400 fegyveres fulani megtámadta a Maro körüli településüket.

"A fulani fegyveresek körülvették a házunkat, mindent felforgattak és kiabáltak: „Allahu akbar” Megölték az apámat, anyámat, két testvéremet és az egyik unokatestvéremet.”

Eközben a címlapon

Daniel Audu egy másik falu vezetője telefonon elmondta a Morning Star News-nak, hogy a támadás meglepetés volt, mivel eddig soha nem volt probléma a pásztorokkal. „A közösségem tíz tagját, köztük egy terhes nőt is megöltek a támadás során, így a születendő gyermek a tizenegyedik áldozat lett.”- mondta.