HARCÉL

Végül csak le­mon­dott Szá­vay és Sta­udt

A Nem­zeti Vá­lasz­tási Bi­zott­ság (NVB) szer­dán ki­adta a Szá­vay Ist­ván és Sta­udt Gábor le­mon­dása miatt meg­üre­se­dett or­szág­gyű­lési kép­vi­se­lői man­dá­tu­mo­kat, Csá­nyi Tamás és Ben­csik János a ha­tá­ro­za­tok jog­erőre emel­ke­dése után te­heti le kép­vi­se­lői es­kü­jét.

Szávay István és Staudt Gábor a 2018-as országgyűlési választáson a Jobbik országos listájáról jutott a parlamentbe. A két politikus január 31-ei hatállyal mondott le mandátumáról, bár nem érthető, miért vártak ezzel mostanáig.

Staudt Gábor december közepén jelentette be, hogy "nyomós magánéleti indokai alapján" a tavaszi ülésszaktól nem tudja ellátni országgyűlési képviselői feladatait.

Staudt családi okát biztosan nem az ellene folyó nyomozás jelenti
Staudt családi okát biztosan nem az ellene folyó nyomozás jelenti

Eközben a most már volt képviselő ellen milliárdos áfa-csalás gyanújával nyomoznak.

Szávay István december elején közölte, hogy lemond országgyűlési képviselői mandátumáról, miután a Hír TV egy videoriportot hozott nyilvánosságra arról, hogy a képviselő a Jobbik egyik tisztújító kongresszusán párttársai előtt azt állította:

az előző nap lezsidózott, majd megütött egy nőt egy budapesti szórakozóhelyen, mert az azt mondta, hogy nácibűz van.

A politikus megerősítette a hangfelvétel valódiságát, de hozzátette, hogy a beszélgetés során később világossá tette, csak viccelt.

Szávay állítólag viccből zsidózott
Szávay állítólag viccből zsidózott

A jogszabály szerint listás mandátum esetén a jelölő szervezet nevezheti meg, kinek kéri kiadni a megüresedett mandátumot az országos lista jelöltjei közül, ennek hiányában a mandátumot a listán soron következő jelölt szerzi meg.

A Jobbik azt kérte,

Eközben a címlapon

Staudt Gábor mandátumát az országos lista 35. helyén szereplő Csányi Tamásnak, Szávay István mandátumát pedig az országos lista 50. helyén szereplő Bencsik Jánosnak adja ki az NVB.    

Mivel a bejelentések megfeleltek a törvényi feltételeknek, az NVB kiadta a mandátumot Csányi Tamásnak és Bencsik Jánosnak.

A határozatok jogerőre emelkedését követően Bencsik János és Csányi Tamás leteheti képviselői esküjét és beülhet az Országgyűlésbe.